Sve je počelo kada nas je naša mentorica Marija Istenić prijavila na STEM natjecanje u organizaciji udruge Bioteka i njenih partnera, u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“, pod motom „Budi dio zelene budućnosti“. 

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj.

Naš zadatak bio je odabrati jednu od devet zadanih tema vezanih za ekološke probleme, osmisliti rješenje izabranog ekološkog problema te ga predstavi u obliku vlastitog video uratka.

Mogli smo birati i ponuditi rješenje kako školsko igralište preurediti u eko-park, kako na nove načine skladištiti otpad, kako zaustaviti zagrijavanje našeg planeta,  što činiti s hranom kojoj je istekao rok trajanja, tražiti rješenja za izazove među kojima su elektrana koja ne šteti okolišu ili predstaviti plan oporavka okoliša od masovnog turizma. Trebali smo ponuditi kreativna, originalna, inovativna, održiva i primjenjiva STEM rješenja za neke od aktualnih i gorućih okolišnih izazova 21. stoljeća.

Nismo imali ideju što bi i htjeli smo odustati, ali nas je profesorica motivirala, pomogla nam je i dala ideju. Podijelile smo se, radile u parovima odabrale dvije teme i napravile svatko svoje rješenje problema unutar tema koje smo izabrale. Napravile smo dva video uratka, poslali ih i prijavili se.

Nastava je već odavno završila, ljetni prazni još u tijeku, mi na natjecanje skroz zaboravile… kad nas je profesorica Istenić sva ponosna i oduševljena nazvala i rekla da smo nas četiri iz 4.a razreda osvojile nagradu – tjedan dana boravka i rada na projektu „Razvoj mreže STEM ambasadora“ u Znanstveno edukacijskom centru Višnjan.

Bile smo uzbuđene i sretne što smo upravo mi dobile priliku da otputujemo i sudjelujemo u projektu. 

I tako smo nas tri: Natali Matijaš, Matea Vidaković i Ana Skorup (Matea Vidaković je odustala zbog osobnih razloga) 18. rujna u ranim jutarnjim satima krenule u Višnjan. 

Dočekali su nas naši mentori i voditelji, smjestili nas u sobe i pokazali nam cijeli kamp. Kada su nas upoznali sa svime, već tu večer okupili su svih nas da nas upoznaju s projektima na kojima ćemo raditi idućih dana. Svaki mentor predstavio je svoj projekt i mi smo trebali odabrati projekt na kojem želimo raditi. Projekt koji smo mi odabrale bio je „Uređeni nered“ na  temu biologije i ekologije. Podijelili su nas u grupe, a u našoj grupi bilo je 7 učenika. Zadatak nam je bio sakupiti biljke u okolici kampa. Nakon što smo ih sakupili, fotografirali smo biljke koje smo pronašli i raspoznavali ih pomoću aplikacije Pl@ntNet, a zatim pomoću aplikacije Flora Croatica odredili biljkama rod, vrstu i porodicu. Podijelili smo biljke na kritosjemenjače i golosjemenjače i naučili ih razlikovati te zaključili da su na promatranom području kritosjemenjače više zastupljene. Zatim su 

izradili filogenetsko stablo – prikaz srodstvenih odnosa između organizama (topologija + vrijeme) u programu Mesquite. 

Foto: KonTaŠ?

Sljedeći zadatak nam je bio napraviti plakat našeg projekta kojeg smo trebali predstaviti ostalim grupama i mentorima. Zajedničkim zalaganjem svih u grupi napravili smo jedan od ljepših plakata te smo najbolje predstavile svoj projekt. Naše iskustvo u promidžbi i predstavljanju vježbeničkih tvrtki puno nam je pomoglo i mentori su to prepoznali.

Sutra ujutro imali smo radionicu koju nam je održala Tereza Kadlecova. Radionica je bila o znanosti i pseudoznanosti i bilo nam je jako zanimljivo. 

Sljedećeg dana imali smo predavanje Rađanje, život i smrt zvijezda jednog od poznatih hrvatskih učitelja i astronoma iz Višnjana Korada Korlevića. Naučili smo dosta od njega i savršena je to priča o rađanju, životu i smrti zvijezda. 

Nakon toga imali smo predavanje Richarda Dawsona koji nas je odveo u prirodu i pričao nam o biomimikriji. Dao nam je zadatak da pomoću sprava uhvatimo neku životinjicu i opišemo je. Naša grupa je uhvatila skakavca i bilo nam je jako zabavno to raditi i predstavljati. 

Teme svakodnevnih edukacija bile su raznolike. Bavili smo se uzrocima klimatskih promjena, održivim razvojem, izvodili pokuse, kemijske reakcije, izrađivali plakate o kralježnjacima i beskralježnjacima i prezentirali uratke pred cijelom grupom, određivali količinu kofeina u čaju (“Čajanka”), otkrivali životinjski i biljni svijet, proučavali bakterije, gljivice, grinje… (“Jesmo li sami?”), istraživali mrave, paukove, skakavce…, bavili se temom evolucije i razvoja iz nižeg u više, iz jednostavnog u složeno nekog prirodnog ili društvenog procesa.

Za nas je ovo uistinu bilo zanimljivo iskustvo, bile su to teme o kojima mi kao komercijalisti nikada prije nismo imale priliku čuti i svi ti pokusi su nas oduševili.

Osim što su nas svakodnevno educirali, mentori i voditelji odveli su nas na izlet u Motovun, biser u unutrašnjosti Istre, srednjovjekovni gradić poznat po Motovun Film Festivalu. 

Ali najviše nas je dojmila terenska nastava na zvjezdarnicu Tičan koja je po broju otkrivenih asteroida jedna je od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena. Kada smo stigli gore jedan od mentora nam je ispričao povijest zvjezdarnice i Višnjana, a zatim smo sa zvjezdarnice teleskopom promatrali Sunce i zvijezde.

Osim nauke, edukacija, radionica, terenske nastave, izleta… bilo je tu puno smijeha, zabave i druženja s vršnjacima iz cijele Lijepe naše.

Lijepa priča… sjajni mentori, nove spoznaje, divna prijateljstva i jedno nezaboravno iskustvo.

Tek smo se vratile, a već smo s profesoricom u novom projektu.

Idemo dalje po nove pobjede!

Piše: Natali Matijaš, 4.a

Previous articleOpera Mediterranea
Next articlePut u Grad Bajki

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here