Po prvi put naša škola sudjeluje u Erasmus projektu, naziva Treasure the Experience. Učenici smjerova komercijalist i prodavač izvršavat će svoju praksu u Dublinu, točnije gradiću Brayu, te će tamo usavršiti svoje znanje i vještine. 

Tim profesora pobrinuo se da u projektu sudjeluju učenici koji će našu školu predstaviti u najboljem svjetlu. Zato se 10.11.2022. godine u našoj školi održao selektivni intervju, kojeg su vodile profesorice: Sanja Balić, Vina Bezić i Jasmina Dragičević Kvasina. Učenici su imali jedan zadatak, a to je na engleskom jeziku predstaviti sebe, svoje znanje i vještine.

Napokon, 16.11. objavljeni su rezultati, dvanaest komercijalista i osam prodavača ima priliku sudjelovati u projektu. Odmah nakon toga počelo se s pripremama, koje vodi Sanja Balić, prof., a učenici dosadašnje stečeno znanje uče primjenjivati na engleskom jeziku.

Nakon proglašenja odlučila sam ispitati svoje kolege što misle o projektu i jesu li uzbuđeni uoči posjeta Irskoj.

Foto: britannica.com

Kakav je bio osjećaj kad ste vidjeli svoje ime na listi?

Franko Kukoč, 4.c

Svaki dan nakon intervjua sam pratio stranicu škole i Instagram od projekta i molio se da moje ime piše na popisu. Čim sam vidio na Instagramu da su objavljeni izabrani sudionici, otišao sam na stranicu škole i vidio svoju lozinku u izabranim sudionicima. Ja mislim da se odavno nisam ovoliko sretno osjećao nakon što sam vidio da sam izabran i jedva čekam otići u Irsku.

Josip Marendić, 4.c

Osjećaj je bio u najmanju ruku dobar. Drago mi je što ću dva tjedna u Irskoj imati mogućnost izoštriti  vještine, testirati svoje sposobnosti te se družiti sa svojim kolegama.

Viktoria Zoko, 4.b

Bila sam oduševljena i presretna. Osjećam se ispunjeno jer sam ovaj dan čekala jako dugo i napokon je došao.

Ivan Komar, 4.b

Nisam očekivao burnu reakciju, ali kad sam vidio rezultate obuzela me sreća i adrenalin. Brzo sam kontaktirao prijatelje iz škole da vidim jesu li oni prošli.

Paula Kozlica, 4.b

Kada sam vidjela svoje ime na listi bila sam zadovoljna i jako ponosna na sebe jer mi je ovo jedna veća stepenica u životu.

Bruno Radić, 4.b

Osjećaj je bio vrlo ugodan, čekao sam par dana i bilo je olakšavajuće napokon vidjeti listu s rezultatima.

Lucija Aljinović, 4.a

Kad sam vidjela moju šifru na listi bila sam sretna, zadovoljna i uzbuđena.

Petra Mihaljević, 4.a

Nakon informacije da sam primljena bila sam ponosna na sebe, kao da su mi se otvorila nova vrata u životu. Svaki uspješan korak, pa čak i mali, za čovjeka znači mnogo, gradi samopouzdanje i jača vjeru u sebe.

Lucija Rogulj, 4.a

Osjećala sam se uzbuđeno, lijep je osjećaj biti među izabranima.

Stela Šimić, 3.d

Kada sam vidjela svoje ime na listi, osjećaj je bio predivan, moram biti iskrena, bila sam jako uvjerena u sebe i svoje sposobnosti te znanje engleskog jezika tako da sam i očekivala da ću biti pozvana. Naravno, kao i uvijek trema je bila prisutna pogotovo prije razgovora.

Andrea Rogulj, 2. d

Nadala sam se da ću biti na listi, a kad su objavljeni rezultati, osjetila sam olakšanje i neizmjernu sreću jer sam jako željela ići.

Anja Tucaković, 2. e

Kad sam vidjela svoje ime na listi, tj.šifru bila sam presretna jer nisam bila sto posto sigurna da ću proći jer sam bila toliko nervozna da sam pola riječi pogrješila. Skoro sam zaplakala od sreće.

Kako je po vama prošao intervju? Lagan? Težak? Bili ste nervozni?

Franko Kukoč, 4.c

Mislim da je intervju prošao jako uspješno, nije bio težak. Na početku sam bio malo nervozan, ali kada sam počeo pričati shvatio sam da ne trebam biti nervozan.

Josip Marendić, 4.c

Intervju je bio možda čak i lagan, atmosfera je bila ugodna te je prošlo i bolje nego što sam očekivao, bez nervoze.

Viktoria Zoko, 4.b

Intervju nije bio težak. Pri ulasku je bilo malo treme, ali odmah je nestala kada smo krenuli razgovarati. Nastavnice iz povjerenstva imale su jako zanimljiva pitanja na koja nije bilo teško odgovoriti.

Ivan Komar, 4.b

Iako je intervju prošao jako ugodno, nervoza prije njega je neobjašnjiva. Očekivao sam da će se više propitivati znanje engleskog, pa sam se prije toga osjećao kao da sam ga zaboravio, iako ga vrlo dobro znam.

Paula Kozlica, 4.b

Intervju je sam po sebi bio totalno opušten. Nisam bila nervozna, samo sam dala sve od sebe i najbitnije, vjerovala u samu sebe.

Bruno Radić, 4.b

Intervju je bio lagan, nisam bio nimalo nervozan. Odmah nakon imao sam osjećaj da je intervju dobro prošao.

Lucija Aljinović, 4.a

Mislim da je intervju prošao dobro, ali sam bila nervozna.

Petra Mihaljević, 4.a

Prije intervjua kod mene su bili prisutni razni osjećaji, ali nisam bila skeptik, vjerovala sam u sebe, ono što imam ponuditi i načine na koje mogu pridonijeti. Ispitivači su bili ugodni i njihov pristup me dodatno opustio.

Lucija Rogulj, 4.a

Na dan intervjua svi su se osjećali loše radi nervoze i straha, jer nitko nije znao što će nas dočekati. Sve je dobro prošlo, kada sam izašla iz prostorije osjetila sam olakšanje i odjednom su se svi okupili oko mene i pitali kako je bilo.

Stela Šimić, 3. d

Što se tiče intervjua, po meni je bilo dosta lagano, kao što su i rekli, potrebno znanje engleskog jezika je minimalno. Pitanja su bila općenita i nisu se očekivali opširni odgovori, tako da mi uopće nije bilo teško. Prije ulaska u učionicu gdje su nas ispitivali malo me uhvatila trema, ali čim smo krenuli s razgovorom odjednom je nestala.

Andrea Rogulj, 2. d

Po meni je intervju bio lagan, ali sam bila malo nervozna, jer mi je bilo jako stalo.

Anja Tucaković, 2. e

Po meni je okej prošao, bio je lagan, samo me nervoza toliko sputavala da sam, kao što sam već rekla, sumnjala da neću proći.

Foto: Gradić Bray blizu Dublina gdje će učenici živjeti i raditi dva tjedna (Bray.ie)

Što očekujete od boravka u Irskoj?

Franko Kukoč, 4.c

Očekujem da ću steći jedno novo i veliko radno iskustvo jer ću raditi u nekoj tvrtci, također očekujem da će mi ovaj odlazak u Irsku pomoći u mome govoru i sporazumijevanju na engleskom jeziku koji će mi poslije biti važan jer ću, nadam se, igrati u NBA-u.

Josip Marendić, 4.c

Očekujem jednu životnu lekciju, uspomene, druženje te stjecanje novih vještina i poboljšanje izgovora engleskog kao i snalaženja u komunikaciji na engleskom.

Viktoria Zoko, 4.b

Odlazak u Irsku je jedno veliko iskustvo u mom životu. Smatram da kad se vratim iz Irske ću imati bolje znanje engleskog jezika, ali naravno upoznati nove kulture je jako zanimljivo, tako da se veselim vidjeti i upoznati nešto novo. Jako me zanima način života u Irskoj i koliko drugačije žive od nas. Također ovo mi je velika prilika da pokažem svoje znanje kojem sam stekla tijekom svog školovanja.

Ivan Komar, 4.b

Od boravka u Irskoj očekujem da ću se više povezati s prijateljima iz škole, steći radnu naviku i vidjeti koliko sam zaista samostalan. Također se veselim istraživanju ulica slavnog Dublina.

Paula Kozlica, 4.b

U Irskoj očekujem novo radno i životno iskustvo te smatram da će mi odlazak u Irsku pomoći u usavršavanju engleskog jezika. Također očekujem nova poznanstva. Nadam se da ću u svom putu sresti dobre ljude i da ću se na račun pozitivnih stvari sjećati ovog projekta.

Bruno Radić, 4.b

Očekujem da ću se više povezati s ostalim učenicima, saznati kako se snalazim u nepoznatom okruženju te kako je to živjeti bez roditelja. Naravno očekujem da ću istraživati i upoznati Irsku i njenu kulturu.

Lucija Aljinović, 4.a

Očekujem da upoznam nove ljude, običaje i zemlju.

Petra Mihaljević, 4.a

Želja mi je upoznati različite kulture, doživjeti nova poznanstva i iskustva. Mislim da će me ovaj program dodatno obogatiti u intelektualnom smislu i pokazati kako zapravo izgleda tržište rada. Od boravka u Irskoj očekujem prvih dan-dva prilagodbu i upoznavanje s ljudima i okolinom, stjecanje i učenje novih sposobnosti, zbližavanje s kolegama i dobru zabavu.

Lucija Rogulj, 4.b

Veselim se novom iskustvu u mom životu, novoj kulturi i načinu života koji ću upoznati.

Stela Šimić, 3.d

Od boravka u Irskoj očekujem da ću steći iskustvo koje će mi služiti kroz daljnji rad i školovanje, uz to, naravno, lijepe uspomene i naviku na život u kojem smo prepušteni sami sebi.

Andrea Rogulj, 2. d

Od boravka u Irskoj očekujem da naučim nešto novo o svom zanimanju, da
napredujem, poboljšam engleski jezik, steknem nove prijatelje i poznanstva i da naučim o novoj kulturi i vidim divne znamenitosti.

Anja Tucaković, 2. e

Očekujem da će mi biti dobro i zabavno, i posao i svi sa kojima budem radila da će nam odnos biti odličan i perfektan.

Ovom prilikom se u svoje i ime svih sudionika želim zahvaliti školi te, naravno, prof. Ani Nikolić koja je ujedno i koordinatorica projekta.

We’ll give it a lash!

Piše: Anđela Mrše, 4.c

Prezentaciju s priprema za mobilnost pogledajte OVDJE:

Video: Sanja Balić, prof. za pripreme za Irsku

Previous articleKonTaŠ volonteri na Radio Splitu
Next articleSolidarnoST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here