Parkiralište na Solinskoj u 6:30 sati još uvijek je nedovoljno svijetlo da bismo jasno vidjeli jedni druge, ali se uzbuđenje i nestrpljenje osjećalo u zraku. Konačno krećemo na put koji smo svi dugo priželjkivali.

      Učenici 1. a, b i c razreda Komercijalno-trgovačke škole Split bili su veoma uzbuđeni zbog putovanja u Ogulin jer tamo su imali priliku istražiti tajne čarobnoga grada. Iako sam već bila u Ogulinu, stekla sam nova znanja i iskustva. Taj dan tri učenice 1.a razreda, Lana, Lucija i ja, preuzele smo ulogu vodiča. Putem smo im pričale o povijesti Ogulina, gdje se smjestio, kako je utemeljen te smo predstavile grad Ogulin danas.

Ogulin je gradić u srcu Hrvatske smješten na samoj granici Like i Gorskog kotara. Oko 11:00 sati, stigavši u Ogulin, neobilazno se susrećemo s Đulinim ponorom. Nalazi se nedaleko od Parka kralja Tomislava gdje je smještena i župna crkva Uzvišenja sv. Križa. Na Đulinom ponoru ispričala sam im legendu po kojoj je to mjesto dobilo ime. A legenda kaže: Mlada djevojka Đula iz 16. stoljeća zaljubila se u kapetana Milana, branitelja utvrde u obližnjem Tounju. Nažalost, Milan je u međuvremenu poginuo u borbi protiv Turaka. Kada je Đula čula tu tužnu vijest bacila se u ponor rijeke Dobre gdje ona ujedno završava dio svog toka. Od tada se taj dio rijeke naziva Đulin ponor. Poslije smo otišli do ceste kako bi nam Lana pokazala gdje se nalazi planina Klek te rekla par zanimljivosti o njoj. Planina ima oblik diva koji spava, a legenda kaže da se svake noći na vrhu Kleka okupljaju vještice. Zatim smo otišli do Frankopanskog kaštela gdje se ujedno nalazi i Ivanina kuća bajki, muzej kojeg smo kasnije obišli. Zadržali smo se ispred Frankopanskog kaštela gdje je Lucija bila naš vodič te time zaključila našu ulogu vodiča za taj dan.

Podijelili smo se u grupe za obilazak muzeja. Prva grupa odmah je ušla, a mi smo do tada iskoristili svoje slobodno vrijeme u obilasku ostatka grada. Krajolik grada očaravajuć je pogotovo kada Ogulinom šećete u jesensko doba. Ulaskom u muzej Ivanine kuće bajki dočekala nas je teta prerušena u Tintilinića. Dočarala nam je svijet Ivanine mašte kroz divne prikaze ilustracija u muzeju.

Nakon muzeja naše slobodno vrijeme iskoristili smo odlaskom u restoran Antica. Pizza je bila savršena, a konobar je bio vrlo susretljiv. Stvarno je brinuo o našem ugodnom iskustvu u restoranu. Osjećali smo se zaista dobrodošlo. Nakon što smo pojeli pizzu, prošetali smo se do obližnjeg parka. Odlučili smo se podijeliti u dva tima i odigrati igru “Grupa traži grupu”. Bilo je toliko zabavno trčati po parku pokušavajući pronaći članove druge grupe. Smijeh i uzbuđenje su ispunjavali zrak dok smo se trudili ostati neprimjetni. Na kraju smo se svi okupili i podijelili dojmove o igri. Bila je to sjajna avantura!

      Sretna sam što smo imali priliku doživjeti sve te ljepote i stvoriti nezaboravne uspomene. Sigurna sam da će nam ta iskustva zauvijek ostati u srcu. Ali nažalost, sve što je lijepo kratko traje. Tako i naša pustolovina u Ogulinu.

Autorica: Paula Višić, 1.a

Fotogaleriju pogledajte OVDJE:

PROJEKTNI ZADATAK: međupredmetna korelacija Hrvatski jezik – strani jezici (Engleski jezik i Hrvatski jezik) – Vjeronauk – Povijest

AKTIVNOSTI:

Hrvatski jezik (Ivana Čota, prof. mentorica)
– istražuju slavensku mitologiju i proučavaju njezine elemente u bajkama Ivane Brlić-Mažuranić
– vrše potpunu karakterizaciju pojedinih likova iz Priča iz davnine
– rješavaju onlike kviz (Kako je Potjeh tražio istinu)
– pišu putopis iz Ogulina

Engleski jezik (Vina Bezić, prof.)
– u formi intervjua odgovaraju na pitanja:
1.What did you know about Ogulin/ I.Brlić Mažuranić before the trip?
2.Your impressions after visiting Ogulin and the House of fairy tales.

Talijanski jezik (Vina Bezić, prof.)
– izrađuju digitalni plakat s odabranim fotografijama opisanim talijanskim riječima i jednostavnim izrazima

Vjeronauk (Antonija Tošić, prof.)
– popunjavaju nastavni listić o kršćanskoj simbolici u ponašanju likova iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić, Kako je Potjeh tražio istinu.

Povijest (Kristina Stipica, prof.)
– istražuju poviijest Ogulina i pripremaju stručno vođenje gradom

Previous articlePredstavljanje knjige Delie Owens “Djevojka iz močvare”
Next article“Ekološki” mural