Jeste li se ikada zapitali što učenici Komercijalno-trgovačke škole rade u svoje slobodno vrijeme? E, pa ako jeste, mi smo proveli malo istraživanje. U istraživanju smo se usredotočili na učenike prvih i drugih razreda, postavljali neka osnovna pitanja, poput čitaju li učenici knjige, koliko su puta bili u kazalištu i kinu te mnoga druga.

1. KOJI SI RAZRED?

Na ovo smo pitanje dobili odgovor da čak 86,6 % učenika/ica ide u prvi razred, dok je 13,2 % učenika/ica na ovo pitanje odgovorilo da su u drugom razredu. Znači li ovo da prvaši radije sudjeluju u istraživanjima ili je riječ o slučajnosti?

2. KOJI SI SPOL?

76,3 % je odgovorilo da su ženski, dok je njih 23,7 % odgovorilo da su muškoga spola. Mnoga su istraživanja potvrdila (npr. Jackson et al., 2001) da su žene sklonije sudjelovanju u anketama i istraživanjima. 

3. KOJI SI SMJER U OVOJ ŠKOLI?

100% učenika/ca je odgovorilo da su komercijalisti, stoga nažalost, nemamo uvid u navike prodavača, ali imat ćemo ih na umu u sljedećem istraživanju. 

4. IDEŠ LI U KAZALIŠTE?                                                  

5. IDEŠ LI U KINO?

U ovom segmentu možemo vidjeti kako 57,9 % naših učenika nikada ne ide u kazalište, 36,8 % rijetko ide u kazalište, a samo 5,3 % ponekad ide u kazalište. Za razliku od kazališta, kino je u boljoj poziciji s 51,4 % učenika koji često odlaze, 43,2 % koji ponekad odlaze, a njih čak 5,4 % rijetko odlazi u kino. 

6. JESI LI ZAINTERESIRAN/A ZA ODLAZAK U KAZALIŠTE?

Na ovo pitanje smo dobili odgovor da 64,9 % nije zainteresirano za odlazak u kazalište, dok je 35,1 % zainteresirano za odlazak. Možda je vrijeme za nekakvu intervenciju?

7. JESI LI ZAINTERESIRAN-A ZA ODLAZAK U KINO?

Više učenika i učenica je zainteresirano za odlazak u kino (97,1 %), a samo je 2,9 % onih koji nisu zainteresirani.

8. ŠTO NAJČEŠĆE ČITAŠ?

62,2 % učenika čita internetske portale, 24,3 % čita knjige i novine, 5,4 % čita časopise, a 2,7 % tvrdi, tj. jedna osoba, da ništa ne čita. Barem je pročitao-/a ovu anketu.

9. ČITAŠ LI KNJIGE?

13,5% učenika često čita knjige, rijetko ih čita 43,2 %, ponekad ih čita 37,8 %, a 5,4 % ih nikada ne čita.

10. KOJA JE ZADNJA KNJIGA KOJU SI PROČITAO/LA?

Na ovo pitanje smo dobili skoro identične odgovore. Kao zadnju knjigu 18 učenika je pročitalo djelo „Kako je Potjeh tražio istinu”, dok je 5 učenika pročitalo „Priče iz davnine”. Sasvim se slučajno poklapa s lektirom, naravno.

Piše: Lucija Gabela 2.c

*Istraživanje osmislile, izradile i provele prof. Sanja Balić, Ivana Čota i Marija Istenić.

Previous articleReketom do zlata!
Next articleImpresum*

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here