Ususret 150. obljetnici rođenja Antuna Gustava Matoša

Svake godine tradicionalno u našoj školi 21. ožujka  obilježavamo Svjetski dan pjesništva. Članovi našeg Čitateljskog kluba učenici 4. c razreda Anđela Mrše i  Marko Alduk recitirali su poeziju u čast Antuna Gustava Matoša, a za recital su ih pripremile školska knjižničarka Margareta Glavurtić i prof. hrvatskoga jezika Suzana Ković.

Matoš je najistaknutiji hrvatski pjesnik,  predstavnik moderne i ikona hrvatskog pjesništva, putopisac, novelist, esejist i feljtonist, a ove godine navršava se 150. obljetnica njegova rođenja. Iako je živio relativno kratko, iza sebe je ostavio značajna djela. Središnja je ličnost hrvatske moderne, a važnim datumima iz njegova životopisa određuje se trajanje moderne: početak je obilježen objavljivanjem novele Moć savjesti 1892. godine, a završetak Matoševom smrću 1914. godine. Prvi je u hrvatsku književnost uveo pejzaž kao samostalnu temu i pridonio povezivanju hrvatske i moderne europske književnosti. Poezijom se počeo baviti relativno kasno, pjesme je objavljivao po časopisima, a objavljene su u zbirci tek posmrtno.

Njegovo pjesničko stvaralaštvo prožeto je snažnim domoljubnim osjećajem koji je bio dio njegove osobnosti, kao i temama ljubavi i smrti. Prvu pjesmu Utjeha kose objavio je 1906. godine, a Notturno je napisao posljednju 1914. godine. Bio je uzor mlađim književnicima poput Ujevića, Krleže, Antuna Branka Šimića i Vladimira Čerine.

Matoš i njegovi nasljednici obogatili su hrvatsku kulturu na čemu smo im beskrajno zahvalni. Na nama je da to nasljeđe čuvamo, proučavamo te mu se divimo. Kao članovima Čitateljskog kluba naše škole bila nam je izuzetna čast recitirati ovog velikana.

Pišu: Anđela Mrše i Marko Alduk 4.c

Previous article
Next articleKonTaŠ priča?