Ove školske godine učlanile smo se u našu školsku zadrugu Butiga sa željom da se malo odmaknemo od svakodnevice i kroz druženje i zabavu naučimo nešto novo. Radili smo marljivo izrađujući razne ukrasne i uporabne predmete. Posebno smo uživali raditi u našoj sekciji Narodna baština u kojoj smo imali prilike puno naučiti o staroj splitskoj građanskoj nošnji.

Odlično smo surađivali s humanitarnom sekcijom s kojom smo ove školske godine sudjelovali u dvije humanitarne akcije: izradi božićnih ukrasa za prodaju na štandu humanitarne udruge Most u akciji A di si ti? i na 26. Danima volonterstva i solidarnosti.

Naša zadruga osvojila je prvo mjesto na državnom online natjecanju Heroj ulice za najbolju poduzetničku ideju. Odlučili smo se za ideju eko lutke u građanskoj nošnji koju su osmislile naše maturantice članice zadružne sekcije Narodna baština. One su od plastičnih bočica koje se mogu reciklirati načinile prototip lutke, a mi smo cijelu školsku godinu usavršavali naš proizvod kako bismo ga predstavili na Županijskoj smotri učeničkog zadrugarstva. Imali smo nekoliko radionica u školskoj knjižnici na kojima smo se pripremali za našu prvu Županijsku smotru učeničkih zadruga.

Foto: KonTaŠ?

Uz velik trud i zalaganje kao i podršku školske knjižničarke Margarete Glavurtić i profesora Antonia Borića uspjeli smo razviti naš proizvod i osvojiti devetnaesto mjesto od trideset i pet zadruga koje su se takmičile na Županijskoj smotri Splitsko-dalmatinske županije, 26. svibnja u prodajnom centru Mall of Split.
Tema naše izložbe na Smotri bila je Baština grada Splita. Rasli smo u gradu gdje se prošlost spaja sa sadašnjošću, gradu tradicije, fešti i baštine. Naš štand ukrasili smo na način da slavimo naš Split, svu raskoš kulturne baštine koju posjeduje, našu prekrasnu građansku nošnju i život uz more i s morem.

Planiramo u našim radionicama još puno toga, imamo ideje koje trebamo pretočiti u proizvode. Najteže je napraviti prvi korak i zato pozivamo sve koji se žele okušati u osmišljavanju, kreiranju i promociji novih proizvoda da se priključe našoj zadruzi Butiga. Zajedno smo jači!

          “Trud se može sasvim isplatiti jedino ako osoba odbije odustati.”

Napoleon Hill, autor bestselera  „Think And Grow Rich“

Pišu: Anja Tucaković, Ena Rogulj i Nora Ljubičić, 2.e

Previous articleSusret s književnikom Juricom Pavičićem
Next articlePrvi “školski” bunar u Ugandi