Komercijalno-trgovačka škola Split u školskoj godini 2022./2023. sudjelovala je u projektu Centra izvrsnosti multimedije i jezika – CIMAJ. Naš projekt pod nazivom Digitalni školski list KonTaŠ? okupio je tim od 8 visoko motiviranih i potencijalno darovitih učenika i 4 profesora mentora koji je od listopada objavio preko 100 novinskih članaka u rubrikama Jučer-danas-sutra, Karta, Balun, Butiga, Djeluj i Tema broja. Tako ste na portalu https://kontash.com/ mogli čitati razne vijesti, reportaže, putopise, intervjue, istraživanja, kazališne i filmske kritike itd. Uz portal približili smo se mladima i lokalnoj zajednici preko društvenih mreža (Instagrama, YouTubea i TikToka) na kojima smo svakodnevno objavljivali razne videouratke, radijske emisije i sl.

U projektu CIMAJ sudjelovalo je 7 osnovnih i 7 srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije. U kategoriji srednjih škola uz nas su bili prijavljeni II. gimnazija Split, V. gimnazija Vladimira Nazora Split, Srednja škola Tina Ujevića Vrgorac, Škola za dizajn, grafiku i održivi razvoj Split, Zdravstvena škola Split i Prirodoslovna škola Split.  Zadatak nam je bio kroz cijelu školsku godinu pratiti hodogram aktivnosti koji smo dobili na početku samoga projekta te kreirati i ostvariti što bolje i zanimljivije zadane multimedijske zadatke. Od listopada do lipnja naši KonTaŠ uratci objavljivani su na portalu Izvrsna.hr (https://izvrsna.hr/srednje-skole/). Na temelju poslanih i objavljenih materijala te kriterija za vrednovanje prosudbeno tijelo imalo je zadatak na Festivalu izvrsnosti objaviti nominirane po kategorijama, a između njih i pobjednike.

 Za temu našeg ovogodišnjeg CIMAJ projekta željeli smo biti aktivni članovi društva, djelovati i pomagati drugima te smo odlučili humanitarno „otputovati“ u Afriku, a našu KonTaŠ priču dati za primjer drugima u lokalnoj zajednici i šire. Kroz svih 11 zadataka predstavili smo svoj humanitarni rad koji se temeljio na školovanju 15 djece u Demokratskoj Republici Kongo i izgradnji bunara u Ugandi.

Ovo su naši CIMAJ uratci, a možete ih pročitati na sljedećim poveznicama:

 1. vijest KonTaŠ li i ti? https://izvrsna.hr/kontas-li-i-ti/
 2. reportaža Impressum* https://izvrsna.hr/impresum/
 3. prvi projektni zadatak: ENTER rasprave o planovima za budućnost obrazovanja https://izvrsna.hr/enter-rasprave-o-planovima-za-buducnost-obrazovanja/
 4. intervju Bonne journée, mon ami! https://izvrsna.hr/bonne-journee-mon-ami/
 5. reportaža Naša djeca https://izvrsna.hr/nasa-djeca/
 6. drugi projektni zadatak: CINTI – prozor budućnosti https://izvrsna.hr/cinti-prozor-buducnosti/
 7. video intervju Školuj i ti! https://izvrsna.hr/skoluj-i-ti/
 8. video reportaža KonTaŠ priča https://izvrsna.hr/kontas-prica/
 9. podcast KonTaŠ podcast #1 https://izvrsna.hr/kontas-podcast-1/
 10. dokumentarni film Count on me! (Kontaj!) https://izvrsna.hr/originalni-kontas-dokumentarni-film-count-on-me/
 11. treći projektni zadatak: kratki video Festival izvrsnosti 2023. https://youtu.be/INN1aK13umY

U srijedu 7. lipnja 2023. g. u Gradskoj knjižnici Teatrin u Solinu održan je Festival izvrsnosti u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije na kojem su se proglašavali pobjednici u 7 kategorija: za najbolju vijest i reportažu, intervju, najbolje reportere, podcast, dokumentarni film, nagradu CIMAJevaca i Grad prix za najbolji projekt.

U prepunoj Gradskoj knjižnici Teatrin okupili su se sudionici projekta CIMAJ među kojima su bili i naši učenici, mentori i nastavnici. Pljesak koji je dobio naš učenik Roko Marin Stojkić pri predstavljanju projekta pamtit će se zauvijek. Publika je prepoznala plemenitu notu koja je prožela projekt od samoga početka.

Kratki video našeg KonTaŠ? projekta i tima pogledajte OVDJE:

Vjerovali ili ne, naš KonTaŠ? nominiran je u čak 6 od 7 kategorija. Osvojili smo dvije nagrade: Oskar izvrsnosti za najbolju vijest i reportažu (https://izvrsna.hr/impresum/) i glavnu nagradu GRAND PRIX za najbolji projekt u programu Centra izvrsnosti multimedije i jezika u kategoriji srednjih škola za šk. god. 2022./2023.

Izuzetno smo ponosni i sretni što je jedna strukovna škola, možda mala kapacitetom i kadrom, ali ogromna srcem i empatijom, pokazala da uz malo poticaja i puno truda i rada može doći do iznimnog rezultata niti nekoliko mjeseci od pokretanja novinarske redakcije.

Fotogaleriju s Festivala izvrsnosti pogledajte OVDJE:

Sudjelovanjem u ovom hvalevrijednom projektu ostvarili smo početnu misiju i viziju KonTaŠ projekta:
– poticali smo učenike strukovnih škola koji posjeduje talente na kreiranje multimedijalnih radova
– učenici su sudjelovali u izvannastavnim aktivnostima novinarske redakcije KonTaŠ? i pokazali svoje komunikacijske vještine i talente te njegovali i razvijali svoje potencijale
– uspjesi naše škole bili su vidljivi široj lokalnoj zajednici
– popularizirali smo strukovno obrazovanje

Za kraj možemo samo zahvaliti Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije koji nam je dao priliku da naša škola doživi „novinarsku renesansu“ te se nadamo i vjerujemo da ćemo i sljedeće godine imati motivacije i ideja za nastavak genijalne KonTaŠ priče.

Autorica: Ivana Čota, prof. mentorica, voditeljica novinarske redakcije KonTaŠ? i koordinatorica projekta CIMAJ

Učenici CIMAJevci: Roko Marin Stojkić (3.n), Dominik Rvović (3.n), Mateo Vojković (3.n), Antonia Slavić (2.c), Michaela Viculin (2.c), Mirta Ožić-Bebek (2.c), Marta Nazor (1.a) i Magdalena Šimundić (1.a)

Koordinatorica i voditeljica projekta CIMAJ: Ivana Čota, prof. mentorica

Mentori projekta CIMAJ: Sanja Balić, prof., Marija Istenić, prof. savjetnica, Toni Jerković, prof.
Previous articleCount on me!
Next articleČestitamo!