Mjesec hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada do 15. studenoga 2023., vrijeme je u kojem se slavi čarolija pisane riječi, prevođenje i čitanje. U ovom mjesecu knjige postaju naša najbolja družba otvarajući vrata prema nevjerojatnim svjetovima.

Više o Mjesecu hrvatske knjige 2023. čitajte na https://www.mhk.hr/.

Foto: https://www.mhk.hr/

Na satovima Hrvatskoga jezika pripremali smo se za čarobno putovanje kroz stranice knjiga i nezaboravne avanture koje su nas čekale. Zajedno smo uplovili u svijet mašte i otkrili neizmjernu radost čitanja.

Da su knjige zanimljive, poučne i zabavne dokazali su nam i učenici prvih razreda Komercijalno-trgovačke škole Split, smjera komercijalist (1.a, 1.b i 1.c). Kroz cijeli listopad u sklopu teme Volim hrvatski jezik prezentirali smo svoja omiljena književna djela. Dio je to projektnog zadatka kojeg je osmislila prof. hrvatskoga jezika Ivana Čota i ima naziv Književni komercijalist.

Učenici su se pripremali za javni događaj u našoj školi kojem je cilj poticanje tj. motiviranje učenika na čitanje. Morali smo napisati obavijest koja odgovara na 5W? pitanja: kada, gdje, zašto, kako i tko će obilježiti Mjesec hrvatske knjige u Komercijalno-trgovačkoj školi. Zatim je svaki učenik izabrao po jedno svoje omiljeno književno djelo. Pročitali smo ga i istraživali o njemu.

Izradili smo i kreativni, privlačni digitalni plakat kojim smo željeli pridobiti što više učenika na čitanje baš naše knjige. To je bila naša “jumbo” reklama. U tome smo briljirali. Bilo je stvarno izvrsnih plakata koji su zaintrigirali publiku, a i profesorica ih je nagradila odličnim ocjenama.

Kao šećer na kraju pripremili smo javni govor i predstavili se kao književni komercijalisti. To je možda bio najteži zadatak, ali i u tome smo se snašli odlično. Neki učenici su imali veliku tremu, ali na kraju su vidjeli da to nije ništa strašno te sam sigurna da će sljedeći put biti još bolji.

Profesorica je izradila i provela učeničko vrednovanje u digitalnom obliku (Microsoft Forms: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkfOQtzYTjadCiyF5tLMqHj1UQkcxOElTTkM3SkdJMlQzRDVYUFk1U1FOQS4u). Svi smo sudjelovali u vrednovanju jedni drugih i uistinu smo se zabavili. Morali smo dati od 1 do 3 boda u tri kategorije (kompozicija govora, sadržaj govora, plakat). Naši komentari bili su konstruktivni i poticajni za dalje.

Sve uratke postavljali smo na Padlet. Opis svih aktivnosti i naših radova po razredima nalazi se na sljedećim linkovima:

1.a https://padlet.com/cotaivana7/knji-evni-komercijalist-1-a-6knisz7pca1niutm

1.b https://padlet.com/ivanacurkovicffst/knji-evni-komercijalist-1-b-ivznwg99je0vb4gj

1.b https://padlet.com/ivanacurkovicffst/knji-evni-komercijalist-1-c-dpu4cl6vpa8rqxxh

Bili smo vrijedno pa smo u timovima kreirali i anketni upitnik za školsko istraživanje Čitaš li? pod mentorstvom prof. Ivane Čote i prof. ekonomske grupe predmeta Marije Istenić. Željeli smo saznati koliko često mladi čitaju, zašto vole/ne vole čitati, koja su im omiljena književna djela i sl. Rezultati istraživanja bit će objavljeni uskoro na portalu KonTaŠ.

Dragi učenici, nadam se da ste se zainteresirali da uzmete knjigu u ruke i čitate jer knjiga ne zaslužuje da se samo spominju u ovom mjesecu. Knjige zaslužuju da se svaki dan s njima družimo. Želim vam da uplovite u naš svijet i da dobra riječ književnih komercijalista daleko se čuje!

Autorica: Melisa Jahibašić, 1.b

Previous articleUčenje uz druženje
Next articleGIS DAY 2023.