Tjedan globalnog obrazovanja godišnja je svjetska inicijativa koja se odvija tijekom trećeg tjedna studenog. Cilj mu je podići svijest o globalnom obrazovanju kao alatu za solidarnost i promjenu te pridonijeti održivijem, mirnijem i pravednijem svijetu.

Globalno obrazovanje nam omogućuje da razumijemo svjetska pitanja i pruža nam znanja, izgrađuje vještine, vrijednosti i stavove potrebne za suočavanje s globalnim izazovima i njihovo rješavanje.

Tjedan globalnog obrazovanja u Hrvatskoj koordinira Centar za mirovne studije, a na međunarodnoj razini Centar Sjever-Jug Vijeća Europe. Slogan ovogodišnjeg Tjedna je: “Mir za planet. Planeta mira”.

Foto: Plakat KonTaŠ?

Tjedan globalnog obrazovanja 17. studenog 2023. obilježili smo i u Komercijalno-trgovačkoj školi Split sa svojim mentoricama Ivanom Čotom i Marijom Istenić, temom “Obrazovanje = sloboda!”.

Istraživali smo uvjete za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje (besplatno obrazovanje, hrana, udžbenici, infrastruktura) te uzroke i posljedica socijalnih razlika u Demokratskoj Republici Kongo i Hrvatskoj sa stajališta obrazovanja.

Podjeljeni u dva tima (DR Kongo i Hrvatska) sudjelovali smo u debati, usporedili obrazovne sustave i izveli zaključke o društvenim, političkim i strukturalnim nejednakostima u navedenim zemljama. Kritički smo promišljali o prednostima i nedostacima obrazovnih politika u Africi i Europi.

Autor: Roko Marin Stojkić, 4.a

Previous articleGIS DAY 2023.
Next articlePretvoreni u zvijezde repatice svijetlite!