U sklopu projekta „Nije to moja šema“ u našoj školi provodi se program usmjeren prevenciji ovisnosti kod mladih srednjoškolaca, unapređenjem vještina mladih, roditelja i stručnjaka te aktivnim sudjelovanjem mladih u kampanjama promocije zdravih stilova življenja. Program traje od studenog 2022. godine do studenog 2025. godine.

Programske aktivnosti uključuju Trening socijalnih vještina za mlade, radionice roditeljskih vještina za roditelje i skrbnike, edukativne radionice za odgojno-obrazovne stručnjake na temu prevencije ovisnosti, završnu konferenciju programa, provođenje kampanje usmjerene prevencije ovisnosti kod mladih te edukaciju odgojno-obrazovnih stručnjaka za implementaciju programa prevencije kockanja kod mladih “Tko zapravo pobjeđuje?”.

Na edukaciji koja se održala od 9. do 11. svibnja 2024. sudjelovali su prof. Ivana Čota, prof. Toni Jerković i psihologinja Martina Mršić.

Program “Tko zapravo pobjeđuje?” prvi je hrvatski sveobuhvatan i evaluiran program univerzalne prevencije kockanja mladih, utemeljen na znanstvenim činjenicama i rezultatima inozemnih i domaćih istraživanja. Program je razvijen u okviru projekta „Kockanje mladih u Hrvatskoj“  koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Projekt se provodi uz financijsku i organizacijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Hrvatske Lutrije.

Opći cilj programa je prevencija kockanja mladih adolescentske dobi te razvoj prikladnog odnosa prema igrama na sreću, kao i osobno odgovornog ponašanja u ovom području. U sklopu programa učenici usvajaju znanje o obilježjima igara na sreću i psihosocijalnim posljedicama kockanja, vještine rješavanja problema i donošenja odluka, vještine odolijevanja vršnjačkom pritisku te još neka praktična znanja i vještine. Program će se početi provoditi školske godine 2024./2025. u dva razredna odjeljenja koja će sudjelovati u:

  • 1 informativno-motivacijskoj radionici s učenicima
  • 8 radionica/tematskih cjelina s učenicima
  • 1 predavanju za roditelje učenika uključenih u program
  • 1 predavanju za nastavnike škole u kojoj se provodi program

Fotografije s edukacije pogledajte OVDJE:

Autor: Martina Mršić, psih.

Previous articleNoć knjige 2024.
Next articleVolonteri na Sv. Duji 2024.