Scott Cooper, Louis Bayard (2022)
The pale blue eye.
Cross Creek Pictures

Foto: imdb.com

Blijedoplavo oko američki je misteriozni triler koji je izišao 23. prosinca 2022, a režirao ga je Scott Cooper.

Film je adaptiran prema istoimenom romanu Louisa Bayarda koji je objavljen 23. svibnja 2003. i osvojio brojne nagrade: nagradu „Edgar“ za najbolji roman i nagradu „CWA povijesni bodež“ koju dodjeljuje Britansko udruženje pisaca autoru najboljeg povijesnog krimića godine.

Louis Bayard američki je pisac i novinar. Rođen je 1963. godine i poznat je po svom radu na romanima i kratkim pričama. Autor je nekoliko romana, između ostalog i “The Pale Blue Eye”, “The Black Tower” i “The School of Night”. Bayard je također pisao za različite novine i časopise, uključujući The Washington Post, The New York Times i Salon. Trenutno živi u Washingtonu.

U filmu, kao i u romanu, veteran detektiv Augustus Landor istražuje niz jezivih ubojstava uz pomoć mladog kadeta koji će s vremenom postati svjetski poznati pisac Edgar Allan Poe.

Blijedoplavo oko vrlo je zanimljiv film o policijskoj istrazi dvaju znatiželjnih, ali vrlo različitih glavnih likova. Atmosfera filma mračna je i napeta, što dodatno doprinosi uzbudljivosti priče, a osim što je film izvrsna misterija, vrlo je i dirljiv. Gotovo do samog kraja nemamo predodžbu tko bi mogao biti ubojica. Montaža i fotografija su odlične, a napeta glazba također doprinosi atmosferi filma. Svi glumci izvrsni su u svojim ulogama, a posebno se ističu glavni glumci svojim izuzetnim izvedbama.

Foto: Netflix

Christian Bale, koji glumi Augustusa Landora, poznati je britanski glumac rođen 1974. godine. Poznat je po svojim izuzetnim izvedbama u brojnim filmovima. Bale je dobio brojne nagrade za svoje uloge, uključujući Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu “The Fighter”.

Foto: Hindustan Times

Njegov kolega istražitelj u filmu je Harry Melling koji glumi Edgara Allana Poea. Melling je engleski glumac poznat po svom radu u filmovima i na televiziji. Rođen je 1989. godine i počeo je glumačku karijeru kao dječak u filmovima o Harryju Potteru gdje je glumio Dudleyja Dursleyja. Nastavio je s radom u filmovima kao što su “The Lost City of Z” i “The Ballad of Buster Scruggs” Coen braće. Također ima veliko iskustvo na televiziji s ulogama u serijama kao što su “Peaky Blinders” i “The Queen’s Gambit”.

Triler filma pogledajte OVDJE:

https://www.imdb.com/video/vi3371943193/?playlistId=tt14138650&ref_=tt_ov_vi

Ukratko, ako ste zainteresirani za kriminalističke i misteriozne radnje te se želite zabaviti uz kvalitetan film, definitivno vam preporučujem da pogledate ovaj film.

Piše: Lara Vuković, 1.c

Previous articleAutoportret
Next articleVoljeli smo se i između nas nije bilo mjesta za zvijezde…