Predstavljanje knjige Kathleen Glasgow Kako se sprijateljiti s tamom u okviru nacionalne manifestacije Noć knjige 2024.

Knjige su svjetla koja nas vode kroz tamu neznanja…

U sklopu nacionalne manifestacije Noć knjige 2024. u ponedjeljak 29. travnja predstavili smo roman američke književnice Kathleen Glasgow Kako se sprijateljiti s tamom u nazočnosti mentorica prof. hrvatskoga jezika Suzane Ković i školske knjižničarke Margarete Glavurtić i učenika 3.a razreda.

Noć knjige je nacionalna manifestacija koja se svake godine odvija u knjižnicama, odgojno-obrazovnim ustanovama i raznim drugim institucijama. Ova manifestacija bila je prigoda da se i ovog puta družimo s knjigom u našoj školskoj knjižnici. Tema ovogodišnje Noći knjige  govori o knjigama za izazovna vremena. Naš izbor pao je na Kathleen Glasgow i njen roman Kako se sprijateljiti s tamom.

Američka autorica Kathleen Glasgow rođena je u Houstonu, u državi Texas. U svojim romanima bavi se temama samopomoći, mentalnim zdravljem i ovisnosti, a glavni junaci njezinih romana su mladi ljudi koji traže svoj put ka svjetlu iz gotovo bezizlaznih situacija. Njezin prvi roman  Girl in Pieces govori o „ osjećaju da ste sami na svijetu, čak i ako se povezujete s drugim ljudima.“ Roman Kako se sprijateljiti s tamom dirljiva je i snažna priča o gubitku, tuzi i obitelji te nevjerojatnoj ljubavi koja vam može pomoći da prebrodite najteže trenutke u životu.

Glavni lik romana je šesnaestogodišnja djevojka Tiger Tolliver koja živi s majkom June čiji je pretjerano zaštitnički stav i kontrola nad svakim dijelom  njezina života počinje gušiti. U trenutku kada se Tiger odluči izboriti za samostalnost, njezina majka naglo umire, a na Tigerin život odjednom se spušta tama iz koje, kako se čini, nema izlaza.

Tiger ostaje potpuno sama i cijeli svoj život mora spakirati u jedan  ruksak i otići u udomiteljsku obitelj. Tamo je tek čeka praznina i bol. Dok kroz njezin život prolaze osobe uz koje će naučiti sve o patnji i gubitku, Tiger pokušava pronaći način kako se sprijateljiti s tamom.

“Mislim o svemu što je ispred mene. Ispisivanju svog života jednim čistim zlatnim perom. Da budem moćna i neustrašiva i da držim svaki svoj čvrsti komad snažno među prstima.

Potakli smo raspravu kako se nositi s tamom u vlastitom životu i pronaći put ka svjetlosti. Identificirajući se s glavnim likom i ostalim likovima u knjizi govorili smo o tome što nam se najviše svidjelo u romanu. Čitati je važno, čitanjem učite i gradite vlastiti identitet.

Otkrijte što se dogodilo s Tiger Toliver, prolistajte roman i dajte priliku riječima da vas obogate za još jedno iskustvo, Iskustvo čitanja.

Autori: Laura Gotovac, Antonela Bogdanić 3.b i Roko Matanović, 3.a

Previous articleUskrsna radionica
Next articleTko zapravo pobjeđuje?