U dvorani Studentskog doma u Dubrovniku 24. travnja 2023. godine održan je međužupanijski Sajam vježbeničkih tvrtki u organizaciji Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik za učenike koji pohađaju programe obrazovanja za zanimanja ekonomist i komercijalist. 

Ovogodišnji sajam u znaku je obilježavanja 25 godina od uvođenja predmeta Vježbenička tvrtka u programe ekonomskih škola i 20 godina od organizacije prvog sajma vježbeničkih tvrtki u RH.

Sajam je započeo prigodnim programom otvaranja u 11 sati, a događanje je svečano otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić.

Svoje tvrtke predstavili smo ne samo putem prezentacija nego i putem izlaganja na štandovima te kroz sajamsko poslovanje. Na sajmu se predstavilo 14 vježbeničkih tvrtki s područja Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj održavanja sajma vježbeničkih tvrtki je poboljšati kvalitetu obrazovanja u školama koje provode program Vježbenička tvrtka i Strukovne vježbe kroz poticanje učenika na napredovanje, želju za samostalnošću i primjenu teorijskoga znanja te razvoj poduzetničkih vještina., a rezultat svega je jedna lijepa suradnja među učenicima i nastavnicima. 

Prezentirati smo sve što smo radili i naučili tijekom nastavne godine u okviru programa Strukovne vježbe i to predstavljanjem rada svojih tvrtki kroz prezentacije, uređenje štanda, izlaganje na štandu te općenito sudjelovanju u sajamskom poslovanju. 

Prezentirane su brojne inovativne ideje, zanimljiv asortimana proizvoda, kreativni promotivni materijali te su učenici impresionirali umijećem u predstavljanju svojih tvrtki. 

Međužupanijskom sajmu vježbeničkih tvrtki koji već sedmu godinu organizira Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik, prvi put priključila se i Komercijalno-trgovačka škola Split.

Na međužupanijskom sajmu vježbeničkih tvrtki Matea Jurjević, Natali Matijaš i Petra Mihaljević pod vodstvom mentorice Marije Istenić predstavile su našu školu vježbeničkom tvrtkom Lavandeli d.o.o. kroz usmenu prezentaciju pred publikom te putem promidžbenih materijala na štandu (kataloga, sajamskih brošura, letaka, plakata, visit karata…). 

Cilj sajmskog poslovanja bio je obaviti što više kupoprodajnih aktivnosti. Izdavale smo i primale narudžbe, izdavale i plaćale račune, potpisivale dokumentaciju, ugovarale poslove te smo primile pregršt pohvala za  zavidno znanje u sajamskom poslovanju. 

Na štandu smo organizirale zabavnu nagradnu igru i nagrade za sudionike sajma.  Također smo osmislile i izradile i prigodne poklone s logom tvrtke za poslovne partnere.

Sajam vježbeničkih tvrtki u Dubrovniku bio nam je jedno predivno iskustvo. Družili smo se s kolegama iz srodnih škola, međusobno poslovali, razmjenjivali ideje, mailove, mobitele i dogovorili se da ćemo ostati u kontaktu.  Vratile smo se prepune ideja i obogaćene jednim lijepim i novim iskustvom.

Piše: Matea Jurjević, 4.b

Previous articleDani medijske pismenosti 2023.
Next articleSveti Duje 2023.