22.12.2022. u Komercijalno-trgovačkoj školi Split održano je školsko natjecanje za učenike završnih razreda u disciplini: Poduzetništvo.

U natjecanju su sudjelovala tri tima: Ana Mršić i Mia Vuco (4.a), Sara Galić i Lucija Aljinović (4.a) te Matea Jurjević i Marino Glavina (4.b) pod mentorskom palicom profesorice Antonije Slavice.

Zadatak učenika bio je uvođenje novog proizvoda u vlastitu tvrtku kojom posluju već nekoliko godina u području proizvodnje zdrave hrane. Tvrtka koristi isključivo domaće sirovine i materijale štiteći pri tome gospodarske i društvene interese područja Hrvatske u kojem se nalazi. Proizvodnja se zasniva na ekološkim načelima rada te korištenja postojećih sastavnica iz vlastitog podneblja što uključuje sve raspoložive inpute koje to podneblje nudi – od sastojaka za izradu proizvoda do angažiranja radne snage. Proizvodi su namijenjeni očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja stanovnika na osnovu promjene načina prehrane i življenja.

Tvrtka se vodi krilaticom „Preuzmite nadzor nad svojim zdravljem i budite vitalni!“.

Zadatak svakog tima bio je razraditi i predstaviti dobru poduzetničku ideju koristeći svoju inovativnost, kreativnost i raznovrsnost u tehnikama i načinima prezentacije.

Natjecanje se sastojalo od četiri modula u kojima su učenici trebali osmisliti i izraditi kratku video prezentaciju za predstavljanja tvrtke (naziv, pravni oblik, predmet poslovanja, ostale podatke iz sudskog registra, lokaciju i poslovnu banku), predstaviti misiju i viziju tvrtke, opisati postojeće proizvode, navesti podatke o kupcima, konkurentima i dobavljačima za postojeće proizvode, prikazati sadašnje rezultate poslovanja, objasniti razlog donošenja odluke o uvođenju novog proizvoda te jasno definirati ciljeve daljnjeg poslovanja. Učenici su trebali demonstrirati i opisati postupak generiranja poduzetničkih ideja za novi proizvod koristeći neku od tehnika skupnog kreativnog mišljenja i izražavanja, analizirati i vrednovati poduzetničku ideju, prikazati i opisati rezultate analize, odabrati prihvatljivu poslovnu ideju (dokazujući prihvatljivost na temelju provedene analize), opisati novi proizvod, iznijeti i objasniti zbog čega je taj proizvod jedinstven i zašto se izdvaja u odnosu na konkurentske proizvode. Učenici su trebali istražiti tržište prodaje, definirati konkurente, izraditi anketni listić za potencijalne kupce, istražiti tržište nabave/tko su dobavljači potrebnih inputa za proizvodnju novog proizvoda, napisati upit potencijalnim dobavljačima, identificirati postojeću poziciju tvrtke na tržištu, identificirati kriterije za segmentaciju i opisati potencijalne segmente, vrednovati potencijale svakog segmenta i odbrati ciljni segment, identificirati i oblikovati strategiju pozicioniranja te primijeniti odgovarajuću marketinšku strategiju.

I na kraju učenici su pred tročlanim prosudbenim povjerenstvom predstavili svoju tvrtku i novi proizvod.

Među učenicima vladao je natjecateljski duh, bili su izrazito motivirani i željni pobjede, a pobijedio je tim: Matea Jurjević i Marino Glavina (4.b).

Čestitke svim učenicima i njihovoj mentorici!!!

Piše: Marija Istenić, prof.

Previous articleWordSkills Croatia – Prodajne vještine 2022./2023.
Next articleA di si ti?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here