Dana 19. veljače nas 11 učenika 4.a i 6 učenika 4.b razreda spremno i veselo uputili smo se na dugo iščekivanu ekskurziju. Noćnom vožnjom u 22:45 sati krenili smo prema Italiji.

Čim smo sjeli u autobus upoznali smo se s našim vodičem Krešimirom Grčićem iz turističke agencije Igana d.o.o koji nam je pobliže objasnio put kretanja, stajališta i neka važna pravila tijekom vožnje, a i cjelokupnog putovanja.

Foto: Piazza san Marco (KonTaŠ?)

VENEZIA

Nakon dugih 10 sati vožnje, u 9 sati sljedeće jutro stigli smo u Italiju. Put  je prošao prilično bezbolno za nas raspjevane i uzbuđene maturante. Prva postaja bila je predivna Venecija zbog koje smo oči i bez mnogo sna držali širom otvorene. Do Venecije smo išli brodom, na kojem smo svi zajedno slušali upute i zanimljivosti našeg vodiča. Nažalost za nas koji smo htjeli sjediti na otvorenom, put i nije prošao baš bajno. Zatekla nas je maglovitost, naoblačenje i hladni povjetarac. No samim silaskom s broda na Rivi degli Schiavoni bilo je ugodnije te se vrijeme sve više i više razvedravalo, a pogled i doživljaj bili su sve ljepši i ljepši.

Imali smo sreću da smo u Veneciji bili dok je još trajao i sami Il Carnevale – najpoznatiji i najljepši baš tamo u to doba godine. Na ulicama smo nailazili na neobične i predivne maske te nasmijana i raspjevana lica. S našim vodičem prošli smo kroz Trg i baziliku svetog Marka, razgledali najljepše venecijanske kanale prepune gondola, uličice i kipove samog grada. Nakon razgledavanja i slušanja zanimljivosti dobili smo svoje slobodno vrijeme koje smo svi iskoristili za kušanje talijanske kuhinje u predivnim restoranima i za poneke fotke i kupnju suvenira.

Zatim smo se istim putem zaputili natrag do našeg autobusa i vožnjom od 4 sata napokon stigli u Toskanu, u naš hotel u predivnim Montecantini Termama. Ondje nas je dočekala večera i poslije smo vrijeme iskoristili za spremanje za noćni izlazak u predivnom klubu Il Principe koji je bio rezerviran samo za nas i iz kojeg vučemo najljepše i najveselije uspomene. Plesom dugo u noć završili smo naš prvi dan u Italiji i s velikim iščekivanjem što nam nosi sljedeći dan otišli na spavanje.

FIRENZE

U utorak 21. veljače, rano ujutro poslije doručka krenuli smo dalje u razgledavanje talijanskih gradova. Prva na redu taj dan bila je Firenca – glavni grad talijanske regije Toskana. S Michelangelova trga prostirao se pogled na rijeku Arno i brojne mostove među kojima su Ponte alle Grazie i Ponte Vecchio. Firenca nas je ostavila bez teksta sa svojim predivnim građevinama i kulturnopovijesnim spomenicima. Svima će nam zasigurno u sjećanju ostati slike predivne i ogromne Firentinske katedrale, spomenika poput replike Davida na Piazzi della Signoria i spomenika oca talijanske književnosti Dantea Alighierija ispred Bazilike di Santa Croce.

Posjetili smo i Galeriju degli Uffizi – jedan od najstarijih i najpoznatijih svjetskih muzeja u kojem se čuva ostavština obitelji Medici te Botticellijeva, Michelangelova i Leonardova remek-djela. Naravno, nakon razgledavanja opet smo dobili svoje slobodno vrijeme koje smo iskoristili za shopping u luksuznim i onim manje luksuznim trgovinama (“suvenir” od kože) te za kušanje firentinskih specijaliteta poput bistecca alla fiorentina.

SIENA

Foto: Siena (KonTaŠ?)

Taj dan završili smo posjetom Sieni, predivnom srednjovjekovnom gradiću pod zaštitom UNESCO-a. Na Piazzi del Campo to vrijeme održan dječji karneval zbog kojeg je cijelim gradom odjekivala vesela muzika. Moram spomeniti i njihov il Duomo koji smo kratko obišli i uvjerili se da su katedrale u Italiji zaista nešto predivno što svatko treba posjetiti barem jednom u životu.

Nakon cijelog dana pomalo umorni krenuli smo natrag u hotel i večer završili na naš najdraži način, izlaskom u gore navedeni klub i dobrom zabavom.

CINQUE TERRE

Foto: Maturanti Komercijalno-trgovačke škole Split (KonTaŠ?)

Sljedeći dan započeli smo vožnjom prema La Speziji, šarenom “ljetnom” gradiću kojeg smo kratko obišli i uputili se vlakom prema svjetski poznatom nacionalnom parku Cinque Terre. Kroz pet malih obalnih, ribarskih mjesta podosta smo se našetali, ali je zaista vrijedilo pogleda i iskustva. Slike govore same za sebe. Obišli smo samo tri “sela” i svako se na prvi pogled doima istim, ali je svako posebna priča za sebe. Sreća u nesreći je da smo ovo popularno turističko odredište posjetili u gluho doba godine te smo ga imali samo za sebe za šetnju i uživanje u morskim plodovima u malim restoranima. Treću večer, nažalost i posljednju, proveli smo kao i sve prethodne uz ples i pjesmu.

BOLOGNA

Naš zadnji dan bio je ponešto drugačiji od ostalih jer smo znali da nema vraćanja u hotel. Ujutro smo pospani pospremili svoje stvari i odjavili se u 7:30 sati. Prvi grad zadnjeg dana bila je Bologna – upravno središte pokrajine Emilia-Romagna. Bologna ima svoje nadimke Dotta (po najstarijem sveučilištu u svijetu), Grassa (po bogatoj gastronomiji) i Rossa (po boji krovova). Sjećam se da je bilo pomalo hladno, ali nas to nije spriječilo u šetnji i ispijanju kave na otvorenom uz pogled na stare građevine. U Bologni smo se kratko zadržali, ali imali smo dovoljno vremena za obići neke od najljepših mjesta u gradu i kupnju talijanskih specijaliteta poput mortadele i sira parmigiano reggiano.

VERONA

Poslije Bologne posjetili smo Veronu – grad zaljubljenih. Vidjeli smo veronsku Arenu i naravno Julijin prozor i kip iz Shakespeareove tragedije “Romeo i Julia”. Naravno, obišli smo i “shopping ulicu” te napravili podosta fotografija.

PADOVA

Kad se mrak već spustio krenuli smo za Padovu, ujedno i naš posljednji grad za posjet na ekskurziji. Tamo smo se također kratko zadržali i iskoristili vrijeme za šetnju ogromnim predivnim parkom Prato della Valle sve do prekrasne Bazilike sv. Ante.

Poslije kratke šetnje sjeli smo u svoj autobus i krenili natrag u Hrvatsku. Dojmovi se još nisu bili slegli i većinu puta proveli smo razgovarajući i komentirajući sve što smo vidjeli, stekli i osjetili tokom cijelog putovanja, a sigurna sam da ćemo o ovome pričati još dugo.

VIDEO reportažu s našeg putovanja pogledajte OVDJE:

Video: KonTaŠ?

Piše: Dina Teklić, 4.a

Previous articleSplitski maturanti gostovali na Radio Splitu!
Next articleSlavimo Međunarodni dan žena