Svake godine svečano obilježavamo Međunarodni dan žena raznim aktivnostima u školi i radionicama u našoj školskoj knjižnici. Ove godine prisustvovali smo jednoj od radionica na kojoj smo  imali prilike upoznati žene diljem svijeta koje su dobile Nobelovu nagradu za književno stvaralaštvo.

Ove žene su svojim ustrajnim radom i velikim talentom iznimno doprinjele društvu i to je bila prilika da naučimo više o  njima istražujući iz različitih izvora u knjižnici.

Ovu radionicu pripremile su prof. hrvatskoga jezika Suzana Ković i školska knjižničarka Margareta Glavurtić uz podršku i pomoć profesorice hrvatskoga jezika Ivane Čote. 

Znate li što je Nobelova nagrada i za koja područja znanosti se dodjeljuje?

Nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita. Dodjeljuje se svake godine pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izniman doprinos društvu. Nobelova nagrada dodjeljuje se u nekoliko kategorija: za kemiju, fiziku, fiziologiju, medicinu, književnost i za doprinos širenju mira u svijetu.

Od svojih početaka dodjeljuje se tradicionalno uvijek u istom gradu – u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, u Koncertnoj dvorani te u prisutnosti kraljevske obitelji i odličnika Švedske akademije.

Dodjela prve nagrade održana je u Staroj kraljevskoj muzičkoj akademiji pet godina nakon smrti Alfreda Nobela, a datum njegove smrti, 10. listopada, od 1901. je i datum dodjeljivanja nagrade.

Na radionici smo stekli nova znanja o svjetskim književnicama, a to nas je potaklo da zavirimo i u svijet knjiga, lijepo se zabavimo i preporučimo mladima što pročitati i koje sve zanimljive naslove možemo pronaći i u našoj knjižnici.

Gabrijela Stojan, 3.n

Iva Kalebić, 3.n

                                                                                                                               Karla Lovrić, 3.n 

Previous articleItalia, ti amo!
Next articleMreža čitanja 2023.