Pravac kazalište! Antonia Slavić donosi pregled predstava koje možete pogledati ove sezone u Splitu. 

PlayDrama

Možete pogledati sljedeće predstave: Naš razred, Disanje, Bajkeri i Sudbina profesorove žene, ali mi posebno izdvajamo predstave George Kaplan, koja je premijerno izvedena u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous krajem rujna ove godine i Sretna ne bila koja je premijerno izvedena 8. rujna 2021.

Dramu George Kaplan 2011. napisao je francuski dramatičar, redatelj i glumac Frederic Sonntag. Govori o političkim mitovima, utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitičke situacije, informatičkom ratu itd.

Tekst ima dublju podlogu, govori o našoj želji da budemo netko i nešto, a simbol toga je George Kaplan – nepostojeća osoba.

Drama je dosad postavljena na pozornici u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj. 

Foto: Sretna ne bila (playdrama.hr)

Sretna ne bila je priča o tri prijateljice koje dolaze u kazalište pogledati predstavu po nekom antičkom predlošku sa ženom u naslovu, a sve u potrazi za “običnom” ženom parodiraju se i Grkinje i princeze i najbolji „look“ s Met Gale. 

Opis predstave najbolje hvata srž: Predstava je nastala u ženskom procesu rada žena sa ženama i za žene klasificirajući se tako kao isključivo ženska predstava koju potpuno boli briga, uvo i đon za muški pogled

Redateljica je Helena Petković, a glume Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev i Ana Marija Veselčić.

Kinoteka “Zlatna Vrata” 

Ako radije idete u kino nego u kazalište, svakako pogledajte sljedeće naslove. 

Karta za raj 

Foto: Karta za raj (IGN Adria)

Režija: Ol Parker

Uloge: George Clooney, Julia Roberts, Kaitlyn Dever, Billie Lourd

Scenarij: Ol Parker, Daniel Pipski 

Ovo je priča o bivšem bračnom paru Cotton koji putuju na Bali kako bi spriječili kćer Lily da se uda za tipa kojeg je upravo upoznala. Do ušiju je zaljubljena u njega i roditelji vjeruju da će napraviti veliku pogrešku. Moraju zaboraviti na svoje bračne razmirice i prijateljski se udružiti kako bi predstavili ujedinjeni front protiv plana njihove kćeri da se uda, ali stvari uopće ne idu po planu.

Uslast 

Foto: Uslast (art-kino.org)

REŽIJA: Éric Besnard

ULOGE: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe

Godine 1781. u Francuskoj, neposredno prije Revolucije, gastronomija je bila isključivo domena aristokrata; doista, prestiž plemićke kuće u potpunosti ovisi o kvaliteti i ugledu njezina stola. Dakle, kada talentirani, ali ponosni kuhar, Manceron posluži neodobreno jelo vlastite kreacije na večeri koju organizira samozvani vojvoda od Chaforta, posljedice su brutalne. Manceron se povlači u lokalnu gostionicu koju putnici posjećuju tek rijetko i gdje je juha od povrća uobičajeni obrok. Ali kada stigne tajanstvena žena i ponudi platiti da bi postala njegova pomoćnica, pozornica je spremna za ugodnu priču o ponovnom rasplamsavanju strasti, mentorstvu i osveti… i otvaranju prvog restorana u Francuskoj. 

Piše: Antonia Slavić, 2.c

Previous articleŠto sa sobom preko zime? II. dio
Next articleSvjetski dan štednje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here