Pravac kazalište! Lucija Gabela donosi pregled predstava koje možete pogledati ove sezone u Splitu. 

Gradsko kazalište lutaka

Foto: GKL Split

Obavezno pogledati predstavu Domaši.

Za tekst, režiju i izvedbu zadužena je Ana Marija Veselčić čiji je ovo bio diplomski rad pod mentorstvom Gorana Golovka. Premijera je bila 1. veljače 2019. godine, a otad je predstava osvojila 27 nagrada, između ostalog i one Hrvatskog glumišta: Nagrada za najbolju praizvedbu dramski tekst ili najbolju dramatizaciju adaptaciju ili dramatičku obradu teksta i nagradu Fabijan Šovagović za najbolju Glumicu.

Domaši je kolovijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. To je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostataka u domu,ali dok se sustav usustavljuje,dok zaprima,protokolira i obrađuje papire,njihovo djetinjstvo je na čekanju.

Gradsko kazalište mladih

Foto: dalmatinskiportal.hr

GKM ove sezone postavlja tri predstave.

Lovac i laži

Novi dramski projekt prema motivima iz čuvenog lektirnog naslova Lovac u žitu

u režiji Siniše Novkovića iz Gradskog kazališta mladih Split i uz asistenciju

profesorica Olge Granić i Suzane Čajić kombinira monologe glavnog lika na hrvatskom jeziku s dijalozima na engleskom jeziku.

U predstavi sudjeluje 23 učenika I. gimnazije Split.

Carevo novo ruho

Carstvo kojim vlada car Andrija smješteno je u doba današnjice i osvrće se na aktualne teme. Car je potpuni ovisnik o društvenim mrežama i internet trendovima. Pod svaku cijenu želi imati najviše pratitelja i lajkova na svijetu. Spletom okolnosti online ugled mu bude uništen i postaje žrtva online nasilja. U pokušajima da vrati svoju popularnost, vjeruje svemu što vidi i pročita na internetu i tone još dublje te sa sobom povlači i cijelo carstvo.

Prve dame

Za adaptaciju Schwabove drame zadužen je Bojan Brajčić koji je izabrao i glazbu. U predstavi igraju Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović.

Predstava je premijerno izvedena na trinaestoj međunarodnoj manifestaciji Noć kazališta, 20. studenog 2021.

Piše: Lucija Gabela, 2.c

Previous articleŠto sa sobom preko zime? I. dio
Next articleŠto sa sobom preko zime? III. dio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here