Dana 8. ožujka u 12.30 sati u našoj školi provedeno je regionalno natjecanje u projektu za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole Mreža čitanja 2022./2023.

Ovogodišnja tema projekta glasi U mreži različitosti što se odnosi na raznolikost književnih žanrova koji su odabrani za ovogodišnju sezonu kviza znanja. Natjecanje se provodi na tri razine: školskoj, regionalnoj i nacionalnoj.

Za svaku natjecateljsku razinu projekta čita se novi naslov. Ove godine  za školsku razinu imali smo prilike uživati u  romanu Živjeti mlade hrvatske književnice Jelene Kastaneti u kojem nas književnica uvodi u priču o obitelji, prijateljstvu i ljubavi.

Uspjeli smo preći bodovni prag na školskoj razini i ostvariti pravo natjecanja na višu, regionalnu razinu. Na regionalnu razinu natjecanja  pristupilo je troje učenika: Roko Matanović 2.a, Antonela Bogdanić 2.b i Laura Gotovac 2.b. Za natjecanje nas je pripremala naša mentorica prof. hrvatskoga jezika Suzana Ković zajedno sa školskom knjižničarkom Margaretom Glavurtić.

Natjecanje se provodilo u knjižnici uz prisustvo prof. hrvatskoga jezika Suzane Ković, školske knjižničarke Margarete Glavurtić i članova povjerenstva za kviz znanja: prof. informatike Vanje Perković koja nam je bila neizostavna tehnička podrška i prof. ekonomskih predmeta Ivane Prezzi.

Za regionalnu razinu čitali smo fantastični roman američke književnice Leigh Bardugo Šest vrana u kojem smo se susreli s vođom bande Kazom Brekkerom i šestoro opasnih odmetnika koji se spremaju poduzeti nemogući pothvat izbavljanja jednog zatvorenika Ledenog dvora. 

Uz kviz znanja pravo na regionalno natjecanje u multimedijskom uratku ostvario je i učenik Kristijan Bokor iz 2.a razreda kojega je za natjecanje pripremala mentorica, školska knjižničarka Margareta Glavurtić uz stručnu podršku prof. informatike Vanje Perković.

Ovo natjecanje bila nam je prilika da damo sve od sebe i pokušamo se plasirati što bolje. Iako nismo prešli bodovni prag i ostvarili pravo za nacionalnu razinu, pročitali smo dva zanimljiva romana, ponešto naučili i družili se s knjigom.

Preporučujemo svojim prijateljima da se sljedeće godine priključe ovom projektu jer mogu doživjeti jedno lijepo iskustvo iskušavajući svoje mogućnosti pohranjivanja određenih podataka i razumijevanja pročitanoga djela.
Bilo bio lijepo da za Mrežu čitanja u idućoj sezoni budu ponuđeni  i neki drugi žanrovi, a voljeli bismo pročitati i neku komediju da se nasmijemo i zabavimo.

Čitajte što više, hranite maštu, upoznajte nove svjetove, širite znanje i horizonte i ne zaboravite: 

Čitanje nam donosi nepoznate prijatelje.

Honore de Balzac

Pišu: Roko Matanović 2.a, Laura Gotovac 2.b i Antonela Bogdanić 2.b

Previous articleSlavimo Međunarodni dan žena
Next articleRomeo i Julija – Error 404