Redateljica: Anastasija Jankovska 

Dramaturg: Elvis Bošnjak 

Glumci: Laura Bošnjak i Matej Đurđević 

Predstava  „Romeo i Julija – Error 404“ edukativna je posveta kazalištu i glumačkoj umjetnosti, scenskom pokretu i kazališnoj publici. Nastala je u koprodukciji sa zagrebačkim Boom! Teatrom, prema motivima teksta Elvisa Bošnjaka „Rebro“.  Predstavu je režirala Anastasija Jankovska, kazališna, televizijska i filmska glumica.  Anastasija ističe kako je ova predstava svojevrsna  „posveta“ ljubavi prema svemu onome skrivenom od očiju gledatelja.  O ljubavi stvaranja predstave, prema svakodnevnom mukotrpnom procesu, o borbi s osobnim i privatnim strahovima i nesigurnostima, koji posjeduju svi oni koji stupaju na scenu i koji kreću na  „putovanje“ zvano – stvaranje predstave. 

Ja bih se složila s Anastasijom jer i sama glumim i znam koliko je truda i volje potrebno da bi nastala dobra predstava. Publika vidi samo ono što je na sceni, ne i iza nje. U predstavi dvoje mladih glumaca izlaze na scenu kako bi otkazali predstavu Romea i Julije, koja je tu večer trebala biti premijerno izvedena. Njihovi stavovi o glumi se niti malo ne podudaraju. On, naime, izvodi glumačku transformaciju, kojom postaje Romeo, veronski plemić iz 15./16. stoljeća, a ona tvrdi da ona već jest Julija, u svome stoljeću. Zbog njihovih nesuglasica predstave „Romeo i Julija“ neće biti. Rastvarajući svoje razloge i odnos prema glumi, kazalištu, umjetnosti tragaju za zajedničkom scenskom istinom. 

Predstava je poučna, glumci su preuvjerljivi, opušteni, vidi se da stvarno vole to što rade, i mogla bih tu predstavu pogledati još najmanje 100 puta. Impresionirana sam njihovom glumom i načinom na koji su iznijeli likove Romea i „moderne“ Julije. U meni su izazvali toliko emocija: od smijeha pa sve do suza. Stvarno mi je drago da sam imala priliku pogledati takvu izvedbu. Preporučila bih vam da odete u Gradsko kazalište lutaka Split pogledati ovo savršenstvo od predstave. 

Piše: Antonia Slavić 2.c 

Previous articleMreža čitanja 2023.
Next articleNa sajmu GAST…