U subotu 29. listopada 2022. učenici prvih, drugih i trećih razreda posjetili su Arheološki muzej u Splitu u pratnji profesorica Jasmine Kvasine Dragičević, Kristine Stipice i školske knjižničarke Margarete Glavurtić.

Učenici su imali priliku vidjeti 750 odabranih spomenika pronađenih na otoku Visu u antičkoj Issi. U muzeju su izloženi razni predmeti: skulpture, natpisi, vaze, keramičke posude, posude od terakote, nakit, oružje, oruđe i novac.

Svi ti predmeti svjedoče o najranijim tragovima života na otoku od pretpovijesti do ranog srednjeg vijeka. Izložba kroz više tematskih cjelina iz razdoblja helenizma razrađuje pretpovijesno razdoblje grčkog grada Isse, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život u gradu, novac, pogrebne običaje i rimske skulpture.

Od eksponata posebnu pažnju treba obratiti na brončanu glavu božice Artemide, kamene grčke natpise i nadgrobne spomenike među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj te mnogobrojne oslikane keramičke vaze i figure od terakote te preko 200 primjeraka grčkog, isejskog, rimskog i bizantskog novca.

Osim izložbe Issa učenici su mogli vidjeti antičku i ranokršćansku skulpturu u lapidariju Arheološkog muzeja. Posebno mjesto ranokršćanske skulpture zauzima sarkofag Dobrog pastira koji svjedoči o pojavi kršćanstva na području Salone.  

Piše: Antonia Slavić, 2.c

Previous articlePripreme jedne nogometašice
Next articleDobrodošli u CIMAJ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here