Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom, s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Europski tjedan mobilnosti je kampanja Europske komisije koji se održava u gradovima diljem Europe od 2002. godine. Centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti predstavlja “Dan bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna.

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna mobilnosti je “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.  Hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Pod mentorstvom naših profesorica Ivane Čote i Marije Istenić obilježili smo Europski tjedan mobilnosti u našoj školi. Različitim digitalnim alatima predstavili smo održive načine prijevoza u gradskom  okruženju. Kako bi se uklopili u temu “Bolja povezanost” odabrali smo aktivne načine kretanja, pješačili smo, rolali se, vozili bicikl, skejt, romobil… Predstavili smo svoju viziju kako bi izgledao “Dan bez automobila”, a na sljedećoj poveznici možete pogledati naše radove…

https://padlet.com/marijaistenic5/4tdntbhmiwkaalwg

Piše: Anđela Mrše, 4.c

Previous articleHello world!
Next articleEuropski tjedan održivog razvoja 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here