Sveti Duje, zaštitnik grada Splita, jedan je od najpoznatijih svetaca u Hrvatskoj. Svake godine, 7. svibnja Split slavi svoj dan – blagdan Sv. Duje. Tijekom ovog dana grad obiluje različitim manifestacijama i događajima, a jedan od najupečatljivijih priprema je tradicionalne teletine s bižima.

Ove godine Akademija ŠKMER u suradnji s Gradom Splitom organizirala je akciju kuhanja 5000 porcija teletine s bižima u sklopu proslave Sv. Duje. Akcija je započela u 8 sati ujutro, a kuhanje je trajalo gotovo četiri sata, do podneva. Sve porcije bile su besplatne, a građani su se mogli počastiti ovim tradicionalnim jelom koje je simbol Splita.

Ovo jelo postalo je popularno u Dalmaciji i danas se smatra jednim od simbola Dalmacije. Njegova popularnost ne prestaje rasti, a u Splitu se ovaj specijalitet priprema u mnogim restoranima i konobama. Akcija Akademije ŠKMER privukla je mnoge građane koji su se okupili kako bi probali ovo tradicionalno jelo. Bila je to prilika da se zajedno slavi Sv. Duje, a istovremeno se podržava i promovira kulturna baština Dalmacije. Akcija je uspješno pokazala da tradicija može biti živa i privlačna i danas te da se može očuvati kroz aktivnosti koje uključuju zajednicu.

Ukupno 5000 porcija teletine s bižima uspješno je pripremljeno i podijeljeno svim građanima koji su se odazvali. Ovaj će događaj ostati u sjećanju mnogih, a s obzirom na uspješnost akcije, možemo očekivati da će se slični događaji organizirati i u budućnosti kako bi se očuvala i promovirala tradicija Dalmacije i Splita.

Tijekom ove manifestacije volonteri naše škole pomagali su kuharima u pripremi jela, ali i okolnog prostora kako bi se građanima što brže i lakše podijelile porcije ukusnog obroka.

Piše: Ivan Komar, 4.b

Previous articleMeđužupanijski sajam “Vježbeničke tvrtke”
Next article1. maj