Svake godine za Međunarodni praznik rada veliki broj ljudi okuplja se na Marjanu u Splitu kako bi prisustvovali tradicionalnoj podjeli graha. Ova manifestacija predstavlja jedan od najstarijih običaja u gradu i održava se već više od stotinu godina.

Svake godine pripremi se oko 2000 porcija. Grah se kuha u velikim loncima, a priprema se prema staroj tradicionalnoj recepturi. Nakon što je grah gotov, služi se u posudama uz dodatak domaćeg kruha. Podjela graha je jedinstven događaj u Splitu koji privlači tisuće posjetitelja. Manifestacija u organizaciji Akedemije Škmer održava se na otvorenom i stvara opuštenu i veselu atmosferu, koja je karakteristična za Dalmaciju. Posjetitelji dolaze iz cijelog grada, ali i šire, i uživaju u ukusnom grahu i druženju s prijateljima.

Foto: Skmer Acmer (Facebook)

Ovaj običaj ima dugu povijest i duboko je ukorijenjen u splitskoj kulturi. Tradicija podjele graha potječe još iz doba Austrougarske monarhije, kada su siromašni građani dobivali grah kako bi preživjeli. Danas, podjela graha predstavlja svojevrsni simbol zajedništva i solidarnosti, a mnogi se sudionici na ovaj način prisjećaju i slavljenja Sv. Duje u prošlosti.

Ova manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da se iskusi tradicija Splita i Dalmacije, a istovremeno se i podržava zajedništvo i solidarnost. Podjela graha na Marjanu je nezaboravan događaj koji se s nestrpljenjem iščekuje svake godine i sigurno će nastaviti obogaćivati splitsku kulturnu scenu u godinama koje dolaze.

Piše: Ivan Komar, 4.b

Previous articleSveti Duje 2023.
Next articleSusret s književnikom Juricom Pavičićem