Svake godine u travnju diljem Hrvatske održava se manifestacija Noć knjige povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u kojoj se održavaju prigodni programi u knjižarama, knjižnicama, antikvarijatima i odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima je u središtu zbivanja knjiga, radost čitanja i pisanja i ljubav prema pisanoj riječi.

Članice smo Čitateljskog kluba i odlučile smo predstaviti roman Živjeti mlade hrvatske književnice Jelene Kastaneti. Imale smo ga prilike pročitati u sklopu projekta za poticanje čitanja za srednje škole Mreža čitanja, u kojemu naša škola sudjeluje svake godine. Roman nam se jako svidio i rado bi ga preporučile svima koji vole knjigu. 

Jelena Kastaneti rođena je u Virovitici 29. listopada 1990. Od jedanaeste godine bavi se pisanjem i aktivna je sportašica. Godine 2010. objavila je zbirku pjesama Bez povratka, roman Moj dnevniče te dvije knjige koje su zbirke priča. Roman Živjeti objavila je 2020. godine. Ovaj roman kao i ostala njena djela dostupni su na službenoj stranici kastaneti.com.

Roman Živjeti govori o djetinjstvu, ljubavi, snovima i gubitku. U središtu zbivanja su Alex i Lena dvoje mladih koji žive u Londonu. Alex je skromnijeg podrijetla i  iako siromašan proživio je djetinjstvo puno ljubavi. Lena je djevojka iz bogate engleske obitelji, sušta suprotnost Alexu.  Lena nije imala sretno djetinjstvo. Roditelji su joj bili hladni i distancirani, a njezina dadilja Maria bila je jedina osoba koja ju je istinski voljela. Sudbina je htjela da se ovo dvoje mladih zbliži i započne zajednički život.

Roman počinje prometnom nesrećom koju su doživjeli Alex i Lena jedne kišne londonske noći kada su sjeli u auto posvađani. Svuda okolo vladao je mrak i odjednom auto se prevrnulo, a njima je cijeli život projurio pred očima. I što se onda dogodilo?

Pročitajte i vi, nemojte oklijevati! Na stranicama ovog romana očekuje vas jedna predivna priča, ali samo ako otvorite knjigu.

Jeste li dovoljno znatiželjni? Zavirite u našu knjižnicu i ne zaboravite:

„Knjiga je način da vaša mašta bude divlja i slobodna“

nepoznati autor

Članak napisale: Antonela Bogdanić i Laura Gotovac 2.b 

Previous articleIntervju sa stručnim vodičem za Salonu Lukom Donadinijem 
Next articlePovijest Komercijalno-trgovačke škole Split