Foto: ezadar.net.hr

Autorice: Matea Bilosnić i Josipa Štulić (zvođačice i koreografkinje)

Glazba: Autorice po motivima tradicionalnih pjesama iz Korzike, Kvarnera i Dalmacije

Produkcija: Zadarski plesni ansambl 

Datum produkcije: 22.10.2022. u 20 sati 

Amfiteatar/Dom mladih

Govor u Mediteranu trpi od mediteranske govorljivosti: sunce i more; vjetrovi, vali, žali;  otoci sreće ili izgona; djevojke rano dozrele i starice u crno zavijene; maslina, naranča i limun žut; palme, čempresi; lađe i pozivi na put; plovidbe i brodolomi, te priče o njima i uspomene na njih; raskoš i bijeda; stvarnost i tlapnja; život i san.

Predrag Matvejević

Foto: grad-zadar.hr

Matea Bilosnić je plesačica i koreografkinja koja djeluje na području Hrvatske i Slovenije. U posljednje vrijeme posebno je posvećena autorskim projektima, radu na scenskom pokretu različitih dramskih predstava te koreografiji. Najrecentniji rad joj je autorski solo KLOWN, izveden premijerno na Monoplay festivalu. U suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom kreirala je predstavu Gozd za koji potpisuje koreografiju i oblikovanje zvuka. Dvije je godine bila članica Enknap Groupe gdje je radila kao plesačica s koreografima: Josephom Nadjijem, Kathleen Fisher, Marijom Campos. Osvojila je i grupnu Župančićevu nagradu, a kao oblikovateljica scenskog pokreta u dramskim predstavama surađuje s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku, Teatrom amp; u Zagrebu, Gradskim kazalištem Trešnja te HNK Zadar.

Josipa Štulić je koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja, koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon studija u inozemstvu sudjeluje u brojnim predstavama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. U posljednjim autorskim radovima (Beštija, This is not a love song  i 1,2,3,4!)  koristi glas i tekst, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru Fige. Radi sa slijepim osobama kroz radionice osvještavanja pokreta i slabovidnih Zadarske županije te je autorica scenskog pokreta za nekoliko kazališnih ostvarenja udruga Drame Plus i Igrajmo se u Zadru te umjetničke organizacije Arktik.

Foto: dalmatinskiportal.hr

Opera Mediterranea interdisciplinarni je plesni istraživački projekt umjetnice Josipe Štulić i Mateje Bilosnić. Igrajući se s razgovornim folklorom, mislima i osjećajima mediteranske svakodnevnice, autorice stvaraju vlastitu opernu formu koja slavi zvukove, mirise i pokrete Mediterana, ljubav prema tradiciji i bunt prema istoj.

Gluma izvođačica (Mateje Bilosnić i Josipe Štulić) bila je odlična. Super se snalaze na sceni, uvjerljive su i jako dobro uigrane. Profesionalno su odradile ovu predstavu što me se dojmilo. Obje imaju predivan glas i odlično su to ukomponirale s plesom. Dotakle su mediteransku svakodnevnicu. Scenografija je u potpunosti odgovarala ideološkom sadržaju izvedbe.

U početku predstave sam bila zbunjena jer mi nije bilo jasno što se u predstavi uopće događa. Na početku su samo plesale, pa mi je bilo malo dosadno. Nakon predstave sam bila oduševljena. Nisam ni očekivala da će mi se predstava dojmiti, ali su me iznenadile svojom uigranošću, scenskim pokretom, govorom…  Najbolje od svega mi je bilo kad su pjevale, bile su ujednačene bez i jedne greške. Na njima sam primjetila malu pozitivnu tremu što je i normalno, dok su pri početku predstave izgovarale tekst. Ako niste, obavezno biste trebali pogledati.

Piše: Antonia Slavić, 2.c

Previous articleSvjetski dan štednje
Next articleOdnijele pobjedu i “uredile nered”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here