Tek što sam pojmila svijet oko sebe i krenula u školske klupe počela sam razmišljati o sportskim vještinama. Krenula sam putovima juda. Judo je japanska borilačka vještina i olimpijski sport kao skup probrkanih tehnika iz džiju džicua. Kroz gotovo svakodnevne treninge moja povezanost s judom jačala je iz dana u dan. Moj sport jačao me i kao osobu, fizički i karakterno. 

Nakon evo deset godina postigla sam zavidne rezultate i uspjehe. Osvajačica sam  mnogobrojnih medalja i pehara s natjecanja na državnoj i međunarodnoj raznini. Članica sam judo kluba Pujanke. Nositeljica sam smeđeg pojasa u statusu juniorke u skupini U21 do 57 kilograma. Natjecanja u judu organiziraju se u svim uzrasnim kategorijama. 

Na posljednjem Europskom prvenstvu u Poreču za kadete stigla sam na korak do finalnog bloka. Zahvaljujući svojim postignućima dobila sam status vrhunskog sportaša. Nadam se da će moja volja i ljubav prema judu i dalje jačati te će mi omogućiti postizanje vrhunskih sportskih rezultata. 

ZANIMLJIVOSTI O JUDU:

  • judo borba održava se na strunjači  
  • tri su skupine pobjeda: pobjeda bacanjem, pobjeda u parteru i pobjeda na bodove 
  • U judu postoje pojasevi od bijelog sve do crnog 
  • judo se trenira u specijalnoj vrsti kimona 
  • borba traje četiri minute  

Osnivač juda je Jigoro Kano (1860.-1938.).

Dvorana u kojoj se trenira judo zove se dođo.

Pri ulasku obavezan je naklon onome što se uči.

Onaj tko vježba judo zove se judoka.

Judo se trenira u posebnoj vrsti kimona.

Pojas koji učvršćuje kimono zove se obi.

Postoji devet učeničkih (Kyu) i deset majstorskih (Dan) stupnjeva s pripadajućim obojenim pojasevima.

Foto: wikipedia.hr

Judo se većinom bazira na tehnikama bacanja (Nage-Waza) koje se dijele na ručne tehnike (Te-waza), bacanja preko kuka (Koshi-waza) i nožne tehnike (Ashi-waza) te tehnika u parteru (Katame-waza) koje se dijele na tehnike držanja (Osaekomi-waza), gušenja (Shime-waza) i poluge na rukama (Kansetu-waza).

Piše: Ena Ninčević, 3.a

Previous articleEKSKLUZIVNI intervju s Vatrenima
Next articleA di je tvoje srce?!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here