Noć muzeja 2023.

Noć muzeja manifestacija je koja se već sedam godina održava u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj. I ove godine splitski muzeji, galerije i kulturne ustanove predstavile su se bogatim kulturnim programom.

Foto: KonTaŠ?

Mi, učenici 2.b, 2.d i 3.n razreda, članovi školske sekcije Kulturna i sakralna baština, zajedno s učenicima Srednje tehničke prometne škole Split u petak 27. siječnja posjetili smo Muzej sakralne umjetnosti splitske katedrale u palači Skočibušić-Lukaris u pratnji prof. povijesti Kristine Stipice, prof. vjeronauka Jasmine Kvasine Dragičević i školske knjižničarke Margarete Glavurtić. Posjet muzeju bila je prilika da posjetimo i Dioklecijanove podrume.

Okupili smo se na Peristilu, gdje je prof. povijesti Kristina Stipica održala kratko predavanje o najstarijem kodeksu u Hrvatskoj pisanom latinskim jezikom, Splitskom evanđelistaru i Historii Salonitani u kojoj Toma Arhiđakon pripovijeda o povijesti salonitanskih i splitskih nadbiskupa.

Ponosni smo što smo imali priliku upoznati kulturno, duhovno i umjetničko naslijeđe Splita i Hrvatske od antike pa sve do kasnog baroka. U prizemlju riznice uz pomoć video projekcije vidjeli smo detaljan prikaz nastanka palače, kao i ostatke Kibelinog hrama. U drugom dijelu prizemlja pažnju su nam skrenuli nadgrobni spomenici koji prikazuju poznate osobe iz hrvatske povijesti među kojima je i nadgrobna ploča viteza i splitskog plemića Janka Albertija iz 1493. koji je poginuo u borbi s Turcima. Posebno lijep je oltar iz marjanske crkve Gospe od Betlema. Na prvom katu riznice vidjeli smo najvrjednije eksponate iz područja slikarstva, tri ikone – Gospu od Žnjana, Gospu od Zvonika i Sustipansku Gospu, kao eksponate umjetničkog zanata, tekstila i rukopisa. Posebno nas se dojmio faksimil Splitskog evanđelistara najstarije sačuvane knjige na hrvatskom tlu iz 7./8. stoljeća. Kao posebnu zanimljivost vidjeli smo moćnik sv. Dujma i sv. Staša.

Foto: KonTaŠ?

I ako vas put navede na Peristil, svakako posjetite Muzej sakralne umjetnosti, imat ćete priliku uživati u bogatstvu naše kulturne i sakralne baštine!

Piše: Zoran Ninčević, 3.n

Fotogaleriju s Noći muzeja 2023. pogledajte ovdje:

Previous articleTipičan dan na praksi
Next articleDruštvo, pravo i pravda