U ponedjeljak 16. listopada 2023. našu školu posjetili su profesori iz njemačke srednje strukovne škole Berufskolleg Simerath Stolberg – Europaschule iz Stolberga kako bi sudjelovali u job shadowingu. Berufskolleg Simerath Stolberg – Europaschule certificirana je srednja europska škola u blizini grada Aachena u oblasti Sjeverna Rajna –Vestfalija. 

To je velika strukovna škola s 2500 učenika i mnoštvom zanimanja od onih proizvodnih, zanatskih do obrazovnih.
Mrežna stranica škole: https://www.bksimmerathstolberg.de/.

Foto: njemački grad Stolberg (https://www.wikidata.org/wiki/Q4068)

Naši gosti prisustvovali su satu njemačkog jezika koji je održao profesor engleskog i njemačkog Toni Jerković. Kroz razgovor, isključivo na njemačkom jeziku, dobili su uvid u naše znanje njemačkog jezika. Krajem sata profesor Toni nam je dopustio da naše goste pitamo par pitanja o životu u  Njemačkoj. Bili smo znatiželjni saznati što više o njihovim školama, načinu rada u obrazovanju i interesima njihovih učenika. Razgovarali smo o mnogim temama, a dotakli smo se i ekologije i upotrebe električnih automobila. Profesorica iz Njemačke bila je protiv korištenja električnih automobila, a kao razlog je navela brzu potrošnju baterije te nemogućnost punjenja električnih automobila. Većina učenika složila se s njom.

Foto: prof. Toni Jerković s gošćama iz Njemačke (KonTaŠ?)

Po završetku boravka u našoj školi profesori su posjetili školsku knjižnicu gdje je povodom njihovog dolaska školska knjižničarka Margareta Glavurtić priredila izložbu djela književnika njemačkog govornog područja i pripremila predavanje na engleskom jeziku.

Na tematskoj izložbi bila su izložena dijela velikana njemačke književnosti: Brechta, Goethea, Kafke, Schillera, a među njima i nobelovaca Tomasa Manna i Hermana Hessea. 

Foto: iz školske knjiženice (KonTaŠ?)

Bilo nam je drago saznati na koji način funkcionira školstvo u Njemačkoj i kako rade njemački profesori. Sretni smo što možemo naučiti nešto novo, a nadamo se u budućnosti i posjetiti njihovu školu u Stolbergu. Vjerujemo da je ovo početak jedne velike suradnje kako za profesore tako i za nas učenike.

Autor: Bruno Svalina, 4.b

Previous articlePosjetili smo Mediteranski festival knjige
Next articleUčenje uz druženje