U petak 29. rujna učenici 4.b, 3.b i naše malenkosti iz 3.a razreda, odnosno, članovi Čitateljskog kluba zajedno s profesoricom hrvatskoga jezika Suzanom Ković i školskom knjižničarkom Margaretom Glavurtić posjetili smo Mediteranski festival knjige. Mediteranski festival knjige održava se svake godine u rujnu i na jednom mjestu okuplja izdavače, autore i sve ljubitelje pisane riječi.

Foto: KonTaŠ?

Prisustvovali smo promociji novog romana mladog hrvatskog pisca Marka Gregura Šalaporte. Marko Gregur rođen je u Koprivnici i piše na kajkavskom i čakavskom dijalektu. Piše poeziju, kratke priče i romane. Roman Šalaporte priča je o suvremenoj umjetnosti, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom. Šalaporte na prvićkom dijalektu izraz je za grilje.

Roman je pisan na prvićkom dijalektu, a prati mladića Jerka koji iz provincije odlazi u Zagreb i ima ambicije postati umjetnik. Jednom prilikom dolazi na otok Prvić da bi prisustvovao sprovodu i zbog pandemije korone ostaje zatočen na otoku. Nakon  potresa u Zagrebu koji joj je devastirao stan, pridružuje mu se partnerica, inače po struci glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Nadamo se da smo vas barem malo zainteresirali da saznate kraj ovoga romana.

Na festivalu knjiga odvijaju se brojne promocije i susreti s književnicima, panel rasprave, radionice za poticanje čitanja za djecu i mlade, a mogu se naći brojni naslovi po promotivnim cijenama, knjige za svakog, pa čak i za one koji ne vole čitati. Cilj je festivala privući što više ljudi, osobito mladih i zainteresirati ih za knjigu i čitanje.

Bio nam je užitak šetati među štandovima knjiga, razgledavati i birati. Ljubitelji smo stripa, posebno Zagora. Na štandu Kršćanske sadašnjosti primijetili smo i Bibliju u stripu. Vidjeli smo i romane o Harryju Potteru. Posebno nas se dojmila knjiga Što je žena? Matta Walsha koja raspravlja o pitanju spolnosti i utjecaju spolnosti na današnje društvo.

Preporučili bismo mladima da svake godine posjete sajam knjiga jer uvijek imaju priliku nešto novo vidjeti, saznati za neke nove naslove i pročitati dobru knjigu, jer kao što kaže izreka:

Onaj tko ne voli čitati, nije pronašao pravu knjigu za sebe.

J. K. Rowling

Autori: Ivano Franić i Roko Matanović, 3.a

Previous articleČestitamo!
Next articlePosjet njemačkih profesora iz Stolberga