Ove školske godine članovi Čitateljskog kluba po prvi puta sudjeluju u projektu za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda koji se provodi tijekom cijele školske godine. Za projekt treba pročitati tri knjige: Djevojka iz močvare, Kako se sprijateljiti s tamom i Ponoćni klub.

Prva faza projekta odnosi se na čitanje prve knjige Djevojka iz močvare američke književnice Delie Owens koju sam predstavila u čitaonici školske knjižnice povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca knjige. To je bila prilika nazočnim učenicima da se upoznaju sa zanimljivim književnim djelima i nauče nešto novo.

Profesorica hrvatskoga jezika Suzana Ković i školska knjižničarka Margareta Glavurtić pripremile su i organizirale predstavljanje ove knjige kao prvu fazu projekta Čitanjem do zvijezda u okviru nastavnog sata Hrvatski jezik. Predstavljanju su nazočili članovi Čitateljskog kluba i učenici 3.b razreda.

Delia Owens je američka književnica, zoologinja i zaštitarka prirode. Rođena je 4.travnja 1949. godine u južnoj Georgiji, gdje je provela većinu svog života u pravoj divljini ili blizu nje. Najpoznatija je po svom romanu „Where the Crawdads sing”, slobodnog prijevoda Djevojka iz močvare. Knjiga je prvi puta objavljena 2018. godine. Radnja ovog djela se odvija između 1952. i 1970. godine u Sjevernoj Karolini (SAD).

Glavni lik romana je Kya, mlada djevojka koju je obitelj napustila i  koja uči kako preživjeti u močvari. Roman započinje smrću mjesnog uglednog mladića Chasa Andrewsa, a Kya je optužena za njegovo ubojstvo. Tijekom svoje mladosti Kya susreće dva muškarca Tatea Walkera i Chasea Andrewsa. Prvi ju je zaista volio, a drugi ju je smatrao samo svojim trofejem.

Foto: učenica Antonia Visković (KonTaŠ?)

U knjizi me se najviše dojmio kraj, onaj ključni trenutak u kojemu spisateljica otkriva ubojicu. Posebno su mi se svidjela poglavlja romana koja govore o snalažljivosti glavne junakinje i rješavanju  prepreka u različitim situacijama. Posebno bih izdvojila nekoliko ulomaka u čijem sam čitanju doista uživala i stoga bih knjigu preporučila svim čitateljima koji vole dobro i uzbudljivo štivo.

“Oslanjanje na druge ljude te na kraju samo povrijedi.”

Znaš čitati, Kya. Više se nikad neće vratiti ono vrijeme kada nisi znala čitati. Nije samo to, progovorila je gotovo šaptom. Nisam ti ja znala da riječi mogu toliko toga čuvati. Nisam znala da rečenica može biti tako puna.”

“To je ono što nitko ne razumije o meni. Nikad nisam mrzila ljude. Oni su mrzili mene. Oni su ismijavali mene. Oni su napustili mene. Oni su maltretirali mene. Oni su napadali mene. Da, istina je: naučila sam živjeti bez njih.”


Knjigu u ruke i otkrijte tajanstveni i suptilni Kyn život u simbiozi s močvarom, kao i  ostale interesantne pojedinosti oko ubojstva Chesea Andrewsa.

 I ne zaboravite:

 Znaš da si pročitao dobru knjigu kada se osjećaš kao da si izgubio prijatelja nakon što pročitaš zadnju stranicu.

                                                                                                            Paul Sweeney

Autorica: Antonia Visković, 4. b

Kahoot kviz pogledajte OVDJE:

Previous articlePretvoreni u zvijezde repatice svijetlite!
Next article“Ekološki” mural