Ove školske godine imali smo prilike sudjelovati u online poduzetničkom kampu za mlade iz cijele Hrvatske u kojem smo se, unatoč složenosti i zahtjevnosti zadataka koje smo trebali rješavati, plasirale na prvo mjesto.

Poduzetnički projekt Heroj ulice projekt je u kojem pojedinci ili timovi na interaktivan i zabavan način uče kako razviti proizvod ili uslugu od ideje do prototipa. Cilj je projekta pružiti priliku mladima da nauče i razviju poduzetničke vještine koje će moći koristiti u svakodnevnom životu.


Prisustvovale smo online radionicama 21. i 22. siječnja koje su vodili stručnjaci iz područja poduzetništva i na kojima smo imali prilike razviti svoje poduzetničke vještine i izgraditi samopouzdanje koje je potrebno da jednog dana i same postanemo uspješne poduzetnice.

Foto: KonTaŠ?

Kako se ove godine u projekt uključila i naša novoosnovana učenička zadruga Butiga, kao članice zadruge, zajedno sa školskom knjižničarkom, ujedno voditeljicom zadružne sekcije Narodna baština, došle smo na na ideju da to bude zadružni proizvod koji smo osmislili i proizveli u našoj školskoj knjižnici. Cijelo vrijeme edukacije kroz online poduzetnički kamp pratila nas je i vodila školska knjižničarka Margareta Glavurtić uz podršku i pomoć profesorice ekonomskih predmeta Ivane Prezzi.

Naš okoliš se sve više i više zagađuje, najviše ima plastičnog otpada koji se teško razgrađuje u prirodi. Da bi se odgovorno odnosili prema plastičnom otpadu, najbolje ga je ponovo upotrijebiti ili od njega načiniti novi proizvod koji bi mogli plasirati na tržište. Došli smo na ideju da iskoristimo plastične boce od 0,5 l za postolje lutke kako bi dobili eko proizvod. Za izradu splitske tradicijske nošnje upotrijebili smo crni hamer papir. Da bi postigli privid pokreta savili smo ga u lepezu. Na taj način dobili smo haljinu tradicijske nošnje bogatu naborima. Glavu lutke načinili smo od plastične loptice za stolni tenis, oslikali smo lice akrilnim bojama i upotrijebili umjetnu kosu za tradicionalnu frizuru Splićanke. Nakon što smo načinili lutku ukrasili smo je ukrasnim trakama i čipkama sličnim onim na splitskoj tradicijskoj nošnji.Ovo online predavanje nam je koristilo za daljnje obrazovanje. Puno toga smo naučili i mislimo da možemo koristiti te vještine u poslovnom svijetu. Također smo zahvalni na ovom iskustvu našim predavačima, stručnjacima iz područja poduzetništva, našoj knjižničarki i svim našim profesorima struke koji su nas četiri godine obučavali, pratili i ulagali u nas ono najvrjednije znanje i ljubav.

Pišu: Mia Vuco, Sara Galić, Lucija Aljinović i Ana Mršić 4.a

Previous articleIdentitet / ličnost
Next articleIstraživanje: Društveni i osobni identitet